szerző:
MTI

A legfrissebb felmérés szerint válással végződik minden harmadik német házasság. Az ország legnagyobb példányszámú napilapja, a Bild mindennek kapcsán kedden "gyorstesztet" ajánlott annak ellenőrzésére, hogy valójában mennyire is szoros, illetve harmonikus a partneri kapcsolat.

Az újság által közölt felmérésből kitűnt, hogy a német házasságok időtartama átlagosan 14 év, ami szakértők szerint meglehetősen megdöbbentő. Az idézett szakértők a fő okok között a hiányzó jövőperspektívát, az eltérő várakozásokat, a bizalomhiányt, továbbá a kommunikáció hiányát említették, valamint azt, hogy a felek ténylegesen nem egymással, hanem egymás mellett élnek. A válások csaknem 20 százaléka pedig a statisztika szerint "félrelépés" miatt következett be.

Ezek után állt elő a Bild az említett "gyorsteszttel", amelyet a lap számára az egyik legtekintélyesebb berlini pszichológus, Arnd Stein állított össze. Stein külön kérdéscsoportot ajánlott a feleségek számára annak  ellenőrzésére, hogy mennyire bízhatnak férjükben, és egy másik kérdéscsoportot az utóbbiaknak annak kontrolálására, hogy mennyire is szeretik őket feleségeik.

Minden egyes csoportba nyolc kérdés tartozott, de önmagukban már a fő kérdések is elgondolkoztatóak voltak. Így a berlini pszichológus a férjek számára annak tesztelését ajánlotta, hogy feleségeik mennyire készek a kompromisszumra, hasonlók-e elképzeléseik, megbízható-e partnerük, milyen mértékben képes kinyilvánítani érzelmeit, és végül annak ellenőrzését is, hogy mennyire élvezetes a szex. A feleségek számára Stein "mankóként" hasonló kérdéseket ajánlott, külön hangsúlyt helyezve a figyelmesség, a közös érdeklődés, a lelki közelség és a szex tesztelésére.

A tapasztalatokon, illetve érzéseken alapuló, természetesen a kérdésfeltevő által adott válaszok értékeléséhez a pszichológus pontszámot is ajánlott. A legalacsonyabb pontkategóriába tartozók értékelése szerint  konfliktusokkal terhelten élnek, amin csakis a kompromisszumok, illetve a kapcsolat gyökeres megváltoztatása segíthet. A következő - eggyel magasabb - pontkategóriára a fény és az árnyék egyaránt jellemző, a helyzet egyáltalán nem reménytelen, de kölcsönös odafigyelésre és nagyobb őszinteségre, illetve "kibeszélésre" van szükség. A két legfelsőbb kategóriára a berlini pszichológus a "többnyire harmonikus" és a "nagyon boldog" minősítést alkalmazta. Végül pedig közölte saját korábbi felmérését, amelyből kitűnt: a válaszok nagy többségben a két legalsóbb kategóriára, azaz szüntelen konfliktusokra, illetve a "fény és az árnyék" együttes jelenlétére utaltak.

hvg.hu Plázs

A férfiak egyre többet profitálnak a házasságból

Mind több hasznot jelent az amerikai férfiaknak, ha rászánják magukat a házasságkötésre, mivel a nők egyre képzettebbek, és sokkal jobban keresnek, mint néhány évtizeddel ezelőtt - derült ki egy kedden ismertetett felmérésből.

hvg.hu Plázs

Csak akkor jó a házasság, ha örökké tart

Jót tesz az egészségnek a házasság, csökkenti a depresszió és a szorongás kockázatát - derült ki egy új-zélandi kutatásból, amely ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a betegségek a kapcsolat végeztével sokkal nagyobb valószínűséggel csapnak le az egyedülállóvá váltakra.

Vida László Itthon

Válás EU-módra: könnyebb, egyszerűbb

Tíz uniós tagállamban – köztük Magyarországon – egyszerűsödik az eltérő állampolgárságú házaspárok ma még igen bonyodalmas válása.

MTI Világ

Megkönnyítik az eltérő állampolgárságúak válását

Javaslatot tett az Európai Bizottság szerdán egy olyan jogszabályra, amely lehetővé teszi az eltérő állampolgárságú tagokból álló, válni készülő házaspárok számára, hogy megválasszák, melyik ország jogát kell alkalmazni házasságuk felbontására.