szerző:
Medipress

A svájci bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte azt a terapeutát, aki pácienseit LSD-vel, ecstasy-val és meszkalinnal kezelte. Az orvos „tudattágító” hatásuk miatt javasolta az illegális szereket.

Az AFP hírügynökség arról számolt be, hogy a zürichi bíróság 16 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre és 2000 frank (425 ezer Ft) pénzbírságra ítélte a 62 esztendős terapeutát azért, mert 2004 és 2008 között hétvégi terápiás foglalkozásain a résztvevőket ellátta a kábítószerekkel. A vádirat szerint a foglalkozásokon 60 fős, orvosokból, ügyvédekből és üzletemberek feleségeiből álló csoportok vettek részt, akik fejenként 300 frankot (mintegy 65 ezer Ft) fizettek.

A pszichoterapeuta 700 adag LSD-t és ecstasyt, 50 adag meszkalint és 150 adag 2-CB-t, a meszkalinhoz (hallucinogén anyag) hasonló szintetikus drogot osztott ki, mely utóbbiért az ügyész kábítószer terjesztése miatt is vádat akart emelni ellene. A terapeuta a bíróság előtt azt állította, hogy az illegális termékek nem kábítószerek, csupán „olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a tudat tágítását”.

A bíróság a vádlottat bűnösnek találta a terápiás készítményekre vonatkozó törvények megszegése miatt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Öt napig is hallucinálhatnak a vakok az LSD-től

A Mindhacks blog cikke egy 1963-ban végzett kísérletre hívja fel a figyelmet. A kutatás során 24 vak kísérleti alany fogyasztott LSD-t, hogy kiderüljön, ők is képesek-e a vizuális érzékcsalódásokra.

MTI Tech

LSD-vel kísérletezett a CIA egy francia kisváros lakóin 1951-ben?

Egy amerikai újságíró új könyve nyomán Franciaországban ismét a közbeszéd témájává vált egy rejtélyes eseménysorozat, amelynek 59 évvel ezelőtt Pont-Saint-Esprit kisváros volt a színhelye. A Rhone partján fekvő település lakói között 1951 nyarán kollektív hallucinációk és más rosszullétek terjedtek el. A jelenséget megmagyarázni mindmáig nem sikerült.