szerző:
Medipress

A Massachusettsi Központi Kórház Bőrbiológiai Kutatóközpontjának szakemberei rájöttek, hogyan lehetünk napbarnítottak anélkül, hogy kitennénk magunkat a káros sugarak támadásának.

A tudósok egy olyan molekulakapcsolatot fedeztek fel, amely képes kontrollálni a melanin – sötét festékanyag, amely többek között a szem, a bőr és a haj barna vagy fekete színét adja – termelődését. Először egereken próbálták ki az új felfedezést: blokkolták ennek a PDE-4D3-nak nevezett enzimnek a működését, amely hatására az állatok szervezetében megnőtt a festékanyag mennyisége. „A megnövekedett melaninszint nem csak közvetlenül a káros sugaraktól véd, hanem ez a módszer talán el is tántorítja az embereket a napozástól és a szoláriumtól, amelyek veszélyesek, mert növelik a bőrrák kockázatát” – nyilatkozta David Fisher, az egyik kutató.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a PDE-4D3 és a melanin mennyisége közti összefüggésről, a kutatók olyan anyagokat fecskendeztek az egerek bőre alá, amelyek leállították a vegyület termelődését. Öt napos kezelést követően a kísérleti állatok bőre lényegesen barnábbá vált, míg azoké, amelyek nem kaptak ilyen anyagot, nem változott semmit.

„Kiderült, hogy a PDE-4D3-nak különösen fontos szerepe van a bőrszín szempontjából. Sőt, mivel elképzelhető, hogy más sejtekkel is kapcsolatot létesíthet, ha közvetlenül a bőr alá juttatjuk, talán egyéb hatásokat is várhatunk tőle” – magyarázta a kutató.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy találjanak egy olyan vegyületet, amely az emberi bőrt is átjárja, és biztonságosan tudja csökkenteni a nevezett enzim termelődését.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Plázs

Milyen maradandó károsodást okozhat a napozás?

A napfény hatására kialakult bőrreakcióknak, betegségeknek alapvetően három típusuk van: ilyen a normál bőr reakciója, amely bárkinél kialakulhat, ám a fény okozta bőrbetegségek nem jelentkeznek egészségeseknél. A napfény hatására súlyosbodhatnak a már meglevő bőrbetegségek is - írja a Weborvos.hu.

MTI Plázs

A napozás kerülése a legjobb módszer bőrrák ellen

A bőrrák megelőzésére hasznosabb módszer a napozás kerülése, mint a napsugár káros hatásai ellen óvó olajok és krémek használata - ezt tartalmazza a neves bőrgyógyászok által a The Lancet című brit folyóirat számára írt, annak legfrissebb számában közölt tavaszi figyelmeztetés.