szerző:

A Massachusettsi Központi Kórház Bőrbiológiai Kutatóközpontjának szakemberei rájöttek, hogyan lehetünk napbarnítottak anélkül, hogy kitennénk magunkat a káros sugarak támadásának.

A tudósok egy olyan molekulakapcsolatot fedeztek fel, amely képes kontrollálni a melanin – sötét festékanyag, amely többek között a szem, a bőr és a haj barna vagy fekete színét adja – termelődését. Először egereken próbálták ki az új felfedezést: blokkolták ennek a PDE-4D3-nak nevezett enzimnek a működését, amely hatására az állatok szervezetében megnőtt a festékanyag mennyisége. „A megnövekedett melaninszint nem csak közvetlenül a káros sugaraktól véd, hanem ez a módszer talán el is tántorítja az embereket a napozástól és a szoláriumtól, amelyek veszélyesek, mert növelik a bőrrák kockázatát” – nyilatkozta David Fisher, az egyik kutató.

Ahhoz, hogy megbizonyosodjanak a PDE-4D3 és a melanin mennyisége közti összefüggésről, a kutatók olyan anyagokat fecskendeztek az egerek bőre alá, amelyek leállították a vegyület termelődését. Öt napos kezelést követően a kísérleti állatok bőre lényegesen barnábbá vált, míg azoké, amelyek nem kaptak ilyen anyagot, nem változott semmit.

„Kiderült, hogy a PDE-4D3-nak különösen fontos szerepe van a bőrszín szempontjából. Sőt, mivel elképzelhető, hogy más sejtekkel is kapcsolatot létesíthet, ha közvetlenül a bőr alá juttatjuk, talán egyéb hatásokat is várhatunk tőle” – magyarázta a kutató.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy találjanak egy olyan vegyületet, amely az emberi bőrt is átjárja, és biztonságosan tudja csökkenteni a nevezett enzim termelődését.