szerző:
hvg.hu

Egyelőre a virológusok sem tudják, melyik vírus lesz domináns az idei influenzaszezonban, de egy biztos, a tavaly megjelent H1N1 még okozhat kellemetlen meglepetéseket. Hamarosan új vakcina is lesz, ám a tavalyiból is megmaradt 1,2 millió adag, amellyel bárkit ingyen beoltanak, amíg a készlet tart.

Kellemetlenebb formában térhet vissza a világjárványt okozó H1N1 influenzavírus – hívta fel a világ figyelmét a napokban Hugh Pennigton skót professzor. Jó okunk van azt gondolni – mondta –, hogy idén is fertőzni fog az új vírus, mert a korábbi világjárványok adatai is azt mutatták, hogy az influenza minden újabb hulláma komolyabb megbetegedést okozott az előzőnél. Így volt ez 1918-19-ben is, amikor 50 millióan haltak meg az akkor nevezett kórban.

Hasonló véleményen van az általunk megkérdezett virológus, Berencsi György is, aki szerint a legutóbbi, az 1968-as világjárvány adatai szerint is idén erősebb szezonra kell felkészülnünk. Noha sokan vádolták az egészségügyi világszervezetet (WHO) azzal, hogy túlreagálta a tavalyi influenzaszezont, téved aki azt állítja, hogy nem volt világjárvány – fogalmazott Berencsi. "Egy teljesen új vírus jelent meg, amellyel szemben senkinek nem volt védettsége, egy hónap alatt elterjedt az egész világon, méghozzá a nyár kellős közepén" – idézte fel a virológus, hozzátéve: ilyen "teljesítményre" csak világjárványt okozó törzs képes.

Az idei szezonra azt jósolják, hogy az emberek többsége magától meggyógyul egy hét alatt, de azok, akiknek szív- és tüdőproblémái vannak, a szövődmények nagyobb kockázatával kell számolniuk – figyelmeztetetnek szakértők, és javasolják, hogy a kockázati csoportok tagjai – köztük a gyerekek, várandós nők, idősek, egészségügyi dolgozók – kapjanak védőoltást.

Világjárvány volt. Idén lecseng
©

Ám nem mindenki gondolja ezt így: a legfrissebb ezzel kapcsolatos magyar felmérés szerint a lakosság fele nem oltatná be magát. Az elmúlt öt évben a magyar felnőttek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább három alkalommal, holott általában véve ismerik az influenza elleni védőoltást, de a betegséget nem tartják olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzenek ellene. Hatékony megelőzésként inkább a szokásos vitamin, tea, lázcsillapító kombinációt választják – derül ki a TNS Hungary Piackutató kutatásából.

Az eredmények azt sugallják, hogy az embereknek csupán 37 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát, mivel ennyien értettek egyet azzal az állítással, hogy "ha megelőzhető az influenza egy oltással, akkor inkább az oltást választom, mint azt, hogy később esetleg beteg legyek".

"Védettséget egyedül az oltóanyag adhat, az is cska az esetek 80 százalékában, és félrevezető az állítás, hogy a különféle vitaminkészítményekkel elkerülhető a fertőződés" – szögezte le megkeresésünkre Berencsi György virológus. Hozzátette: noha az oltás nem véd meg mindenkit a betegségtől, de az, hogy végzetes kimenetelű legyen a fertőződés, szinte biztos. A tavalyi szezonban elhunyt 136 emberből csak öten voltak beoltva, ám nem időben, esetükben már nem volt ideje kialakulni az immunitásnak.

Az is érdekes tapasztalata a vizsgálatnak, hogy azok, akik korábban már kaptak influenza elleni védőoltást, ismételten tervezik ezt. Továbbá a megkérdezettek 60 százaléka nem volt influenzás az elmúlt öt évben, és bár tisztában vannak a nátha és az influenza tünetei közötti különbségekkel, úgy érzik, hogy ők nincsenek kitéve a megfertőződés veszélyének. Sokan – 60 százalék – gondolják úgy, hogy vitaminokkal, erős immunrendszerrel, általános népi gyógymódokkal kivédhetik az influenzát, és csupán a megkérdezettek 14 százaléka mondta azt, hogy az influenzát védőoltással lehet megelőzni.

Három az egyben

Háromféle influenza, a régebbről ismert szezonális vírusok variánsai, valamint a tavaly felbukkant új típusú (H1N1 vírus által okozott) elleni egyidejű védekezést javasol a 2010-2011-es téli időszakra vonatkozó oltási ajánlásában az egészségügyi világszervezet európai regionális irodája. Így az idei oltóanyag – várhatóan novembertő lesz elérhető – már háromkomponensű, tartalmazza a H1N1, a szezonális H3N2 illetve B vírus elleni szérumot.

Tavalyi oltás. Idén is beadják

"A déli féltekén mindenhol dominál a H1N1, Indiában és Kínában előfordul B vírus és a H3N2 is, míg Oroszországban eddig csak a H3N2 kezdett el szaporodni" – osztotta meg a hvg.hu-val a legfrissebb adatokat Berencsi György. Mint mondta, ezek alapján nagy a valószínűsége, hogy decemberre hozzánk is elér ismét a H1N1, különösen mivel a lakosság fele még nem találkozott a vírussal, és nem is volt beoltva.

A virológus szerint nem kell világjárványtól tartanunk, hiszen az már lecsengett az elmúlt télen, ráadásul óriási szerencsénk is volt. Nem szedett sok halálos áldozatot a H1N1, ami annak is köszönhető, hogy nem tanult meg jól szaporodni az emberi szervezetben – csak a bélcsatornákban, hányást és hasmenést okozva, amire a korábbi vírusok nem voltak képesek. De annak is tulajdonítható a viszonylag kevés haláleset, hogy a sertésinfluenza-vírussal – az új vírus háromnegyed részében ezeket a tulajdonságokat hordozta – szemben sokaknak van már részleges védettségük. Ennek ellenére ajánlott ismét oltatni.

MTI Plázs

WHO: nem becsültük túl a H1N1-veszélyt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem becsülte túl a H1N1 influenzavírus okozta veszélyt, és a lehetséges legjobb döntéseket hozta az új vírusról rendelkezésére álló információk alapján - jelentette ki kedden Margaret Chan, a WHO vezérigazgatója, aki tavaly júniusban úgy döntött, hogy világméretű járványnak minősítsék az új típusú influenzás megbetegedéseket.

MTI Világ

Leterítette a H1N1 a kambodzsai kormányfőt

A kambodzsai kormányfő H1N1 vírussal fertőződött meg, de néhány napos kórházi kezelésnek köszönhetően már jól van - közölte az indokínai ország egészségügyi minisztériuma.

MTI Plázs

H1N1: ismét intenzív osztályon egy kismama

Ismét egy várandós nő került intenzív osztályra új influenzavírus fertőzés miatt - közölte honlapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).