szerző:
Hírszerző/FH

1,3 millió szezonális és 1,2 millió H1N1 vírus elleni ingyenes oltóanyag áll rendelkezésre a mostani 2010/2011-es influenza szezonban - derül ki az ÁNTSZ honlapjára kedden felkerült dokumentumból, amelyben a háziorvosokat tájékoztatják az influenza elleni védőoltások szervezéséről. A tájékoztatóban az is szerepel, hogy a családorvosok a többletfeladatot jelentő oltásokért várhatóan többletfinanszírozást kapnak, pontosabban a "Nemzeti Erőforrás Minisztérium ígéretet tett arra, hogy a többletfeladatok elvégzésének kiszámítható és tervezhető finanszírozását a 2010-11. évi szezontól kezdődően megoldja".

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a H1N1-es világjárványt követő években az influenza-aktivitás várhatóan visszatér a szezonális influenza időszakra jellemző szintre. A H1N1 influenzavírus jövőbeni viselkedését azonban teljes bizonyossággal nem lehet megjósolni. Az viszont valószínű, hogy legalább 1-1,5 millióan átestek a fertőzésen, és a tisztiorvosi szolgálat számításai szerint 10 magyar lakosból átlagosan 6 a következő influenza szezon(ok)ban találkozik majd először a H1N1 vírussal.

A tájékoztató szerint tavaly összesen 4 millió influenza elleni védőoltást adtak be, 2,7 millióan a világjárványt okozó H1N1 ellen kaptak vakcinát (közöttük körülbelül 17 ezer várandós nő is volt). Ezen kívül 1,3 millió embert más influenza vírus törzs ellen oltottak be. A 2009-ben elvégzett 4 millió oltásból csupán néhány 100 esetben jelentettek nem várt eseményt, amelyeknek a vizsgálatok alapján csak az egyharmada volt valóban az oltással összefüggő. Ráadásul ez utóbbiak között sem fordult elő súlyos egészségkárosodás, csak enyhe, néhány napon belül múló panaszok, mint például karfájdalom, bőrpír, fejfájás, láz.

Az ÁNTSZ felhívja a háziorvosok figyelmét arra, hogy a mostani influenza szezonban a H1N1 elleni komponenst is tartalmazó 1,3 millió adag szezonális oltóanyagot hétfőn kezdték el kiszállítani a szolgálat területi intézeteihez, ahonnan a családorvosok ezeket azonnal megrendelhetik. A tájékoztató emlékeztet arra, hogy ezt az 1,3 millió adag háromkomponensű vakcinát a várandós nők, a 3 évesnél idősebb krónikus alapbetegségben szenvedők, 65 éven felüliek, és az egészségügyi dolgozók kaphatják ingyen.

A csak a H1N1 elleni komponenst tartalmazó 1,2 millió tavalyról megmaradt, viszont meghosszabbított szavatosságú oltóanyagot bárki megkaphatja ingyen. A tájékoztató szerint ez az egykomponensű oltóanyag már októbertől rendelkezésre áll. Az ÁNTSZ azt ajánlja a háziorvosoknak, hogy még október, novemberben adják be az influenza elleni oltásokat, lehetőség szerint a betegrendeléstől időben elkülönítve.  

MTI Plázs

Csak a szokásos influenzajárványra számíthatunk

Több ok miatt is bizonytalan volt a tavalyi influenzaszezon oltási programja - mondta az egészségügyért felelős államtitkár az országos tiszti főorvossal közösen tartott sajtótájékoztatón. Az országos tiszti főorvos szerint idén nem lesz a tavalyinál nagyobb influenzajárvány, "szokásos" szezonra számítanak a szakemberek.

MTI Plázs

A lakosság fele sem oltatná be magát influenza ellen

Az elmúlt öt évben a magyar felnőttek csupán 17 százaléka kapott szezonális influenza elleni védőoltást legalább három alkalommal, holott általában véve ismerik az influenza elleni védőoltást, de a betegséget nem tartják olyan súlyos fertőzésnek, hogy védekezzenek ellene. Hatékony megelőzésként inkább a szokásos vitamin, tea, lázcsillapító kombinációt választják - állapítja meg a TNS Hungary Piackutató felmérése.