szerző:
hvg.hu

Gyakran komoly feszültségek között zajlik a reggeli készülődés a kisgyermekes családoknál. A megkérdezett anyukák ugyanis közel háromnegyede állítja, hogy nagyon is jellemző a reggeli stressz a családjukban - derül ki egy friss felmérésből.

Jó reggelt, bogaram, várnak a barátok. Ne a kisruhádat vedd fel, mert hideg van! Nem, most nem tudok neked mesélni, majd délután – ilyen és ehhez hasonló mondatok ismerősen csengenek szinte minden kisgyermekes otthonban. Ezt támasztja alá a TNS frissen végzett kutatása is, a reggeli stresszről.

A reggeli feszültség különösen jellemző azoknál a családoknál, ahol egynél több gyereket kell elvinni az óvodába, iskolába. A jelenség pedig sokkal inkább jellemző a nagyvárosi családokra. Futó Judit gyermek- és ifjúsági szakpszichológus szerint az állandó rohanás elválaszthatatlan velejárója a stressz. „Nem szabad elfelejteni, hogy a szülők viselkedése az egyik legfontosabb modell a gyermekek számára, akik önkéntelenül is magukba szívják, utánozzák azt, amit otthon látnak” – véli Futó Judit, az AVEC Pszichoterápiás Intézet és Oktatási Központ munkatársa.

Reggeli készülődés. Nem zökkenőmentes
©

A szakpszichológus szerint a gyerekek mindennapjaiban a rutinok, a szokások döntő jelentőséggel bírnak. Ez adja meg a gyerekek számára a biztonságos kereteket, a kiszámíthatóságot. A stressz, a rohanás, a túlzott spontaneitás a családban a konfliktusok, veszekedések melegágya. Rutinok nélkül a mindennapok minden egyes alapvető mozzanata megkérdőjelezhető, mind-mind alku tárgyát képezi nap mint nap. Ezzel rengeteg idő, energia megy el feleslegesen.

A reggeli készülődéssel járó gondok közül az anyák elsősorban a felkeléssel és az öltözködéssel kapcsolatban említettek problémákat. A válaszadók 63 százaléka jelölte meg spontán válaszként az öltözködéssel járó problémákat, míg 69 százalékuk már a felkelésnél is nehézségekbe ütközik reggelente. Harmadik leggyakoribb esetnek a válaszadók az időben elindulás problematikáját említették. A gyerekek számának növekedésével a fent említett problémák hatványozottan jelentkeznek: nem akarnak felkelni az ágyból, túl lassan öltöznek, nem abba a ruhába akarnak öltözni, amit a szülő, legtöbb esetben az anyuka választ.

A pszichológus szerint a reggeli készülődéssel kapcsolatban a legfontosabb, hogy legyen rutinszerű. A gyermek aludjon eleget, és ne az utolsó pillanatban keljen fel. Mindig van egy-egy váratlan esemény. Minél több dolgot készítsünk elő előző este. A pszichológus különböző trükköket ajánl: felajánl a gyerekeknek előző este két vagy három alternatívát, amiből a kicsik választhatják ki, hogy másnap mit szeretnének viselni. Az öltözködési procedúrát meggyorsíthatjuk azzal, ha a gyerek számára minden nap valami apró, de vonzó tevékenységet helyezünk kilátásba, ha időben elkészül. Az idő múlása azonban a gyermek számára is követhető kell, hogy legyen; „mutassuk meg az órán, hogy addig kell elkészülnie, amíg egy adott helyre érkezik a mutató, vagy kisebbeknél használjunk homokórát” – javasolja Futó.