Laborleletek: mi mit jelent?

2011. január 12., szerda, 11:58 • Utolsó frissítés: 2011. január 12., szerda, 13:00
Szerző:


Címkék: ; ; ; ;

Hematokrit, hemoglobin, trombocita, kisrutin, nagyrutin: a népszerű orvosi krimik és a még népszerűbb kórházi sorozatok idején nem ismeretlen kifejezések. Mégis megremeg a kezünk, ha kezünkbe kapjuk egy-egy laborvizsgálatunk eredményét, amit gyakran magunk próbálunk értelmezni. Elöljáróban csak annyit: ehhez korántsem elég az idegen szavak szótára és a határértékek ismerete, az orvos szakértelme legalább ilyen fontos.

Általában minden laboratóriumi vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégeztetni. Ha erre nincs mód, akkor a vérvétel előtt legalább 4 órával már ne együnk és ne igyunk semmit. Az eredmények kortól és nemtől is függenek, és az is befolyásolhatja az értékeket, hogy a vizsgált személynek van-e valamilyen alapbetegsége. „Ezért is fontos, hogy ne kezdjük el otthon bogarászni a leletünket, hiszen az értékeket csak összességükben szabad értelmezni. Például egy kisebb eltérés egy egészséges embernél már figyelmeztető jel lehet, míg ugyanez más esetben esetleg nem olyan nagy baj” – hívja fel a figyelmet Ráthonyi Emese belgyógyász, háziorvos. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.Laborleletek: mi mit jelent?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X