szerző:
hvg.hu

Hematokrit, hemoglobin, trombocita, kisrutin, nagyrutin: a népszerű orvosi krimik és a még népszerűbb kórházi sorozatok idején nem ismeretlen kifejezések. Mégis megremeg a kezünk, ha kezünkbe kapjuk egy-egy laborvizsgálatunk eredményét, amit gyakran magunk próbálunk értelmezni. Elöljáróban csak annyit: ehhez korántsem elég az idegen szavak szótára és a határértékek ismerete, az orvos szakértelme legalább ilyen fontos.

Általában minden laboratóriumi vizsgálatot reggel, éhgyomorra kell elvégeztetni. Ha erre nincs mód, akkor a vérvétel előtt legalább 4 órával már ne együnk és ne igyunk semmit. Az eredmények kortól és nemtől is függenek, és az is befolyásolhatja az értékeket, hogy a vizsgált személynek van-e valamilyen alapbetegsége. „Ezért is fontos, hogy ne kezdjük el otthon bogarászni a leletünket, hiszen az értékeket csak összességükben szabad értelmezni. Például egy kisebb eltérés egy egészséges embernél már figyelmeztető jel lehet, míg ugyanez más esetben esetleg nem olyan nagy baj” – hívja fel a figyelmet Ráthonyi Emese belgyógyász, háziorvos. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!