szerző:
Medipress

A University of Adelaide reprodukciós biológusai egy új meddőségi gyógyszert fejlesztettek ki, amely reményeik szerint világszerte több millió meddő nőnek jelent majd segítséget, olyanoknak is, akiknek lombikprogramjuk eddig nem végződött sikerrel.

Sarah Robertson professzor, a NHMRC (National Health and Medical Research Council) kutatója és a University Robinson Institute tagja egy dán cég támogatásával egy új terméket mutatott be, amely a beágyazódás arányait akár 40 százalékkal is megemelheti.

Az EmbryoGen nevű termék, amely 2011-ben jelenik meg, egy GM-CSF-nek nevezett jeltovábbító. A molekula természetes körülmények között is megtalálható az anyai szervezetben, védi az embriót a stressztől, hatására erősebbé és nagyobbá fejlődik a korai beágyazódás időszakára.

A klinikai vizsgálatban 1319 embriót két csoportra osztva a hagyományos, illetve az EmbryoGen közegében nevelték - a 12. héten 20 százalékkal több embrió fogant meg ez utóbbi közegben neveltek közül. A vetélésen átesett édesanyák beágyazódási sikere pedig 40 százalékkal emelkedett.

Az eredmények a professzor két évtizedes munkájának köszönhetők, aki a PHD-ját is a növekedési faktorok egészséges terhességekre való hatásairól írta. Svéd kollégáival pedig a növekedési faktorok alkalmazásait vizsgálta IVF-technika segítségével fogant terhességekben. „Az újításon közel húsz évig dolgoztam” - nyilatkozta a professzor, hozzátéve: „nagyon jó érzés, hogy alapkutatásaimnak ilyen nagy gyakorlati haszna lett és nagyon sok családon tudok segíteni.”

"Azt vizsgáltam, hogy mitől növekszik és válik egészségessé az embrió az anya szervezetében" - folytatta Robertson. "Felfedeztük, hogy az embrióra az édesanyák szövetei által termelt növekedési faktorok hatnak. Ez alapvetően megváltozattja azt, amit eddig az asszisztált reproducióval foglalkozó szakemberek gondoltak világszerte, feltételezéseik ellenére az embriók növekedéséhez igenis szükség van növekedési faktorokra.

Robertson professzor szerint az IVF-eljárással fogant gyermekek gyakran kisebbek megszületéskor, ennek pedig életreszóló következményei lehetnek. „A növekedési faktor hozzáadásával a lombikbabák a természetes úton fogant gyermekekkel azonos méretűre nőhetnek” - hangsúlyozta a kutató.

Az EmbryoGen használatát Európában és a Közel-Keleten várhatóan 2011 közepén, az USA-ban pedig 2012-ben engedélyezhetik.