szerző:
MTI

A fertőzéstől való félelem és a nagy társadalmi változások idézték elő a HIV-fertőzöttek számának drasztikus csökkentését Zimbabwében, az ország fontos tanulságokkal szolgál az AIDS-elleni harcban szerte Afrikában - mutattak rá egy nemzetközi tanulmány szerzői.

Zimbabwe az egyik leginkább fertőzött ország volt a HIV-vírus tekintetében mindaddig, amíg 2007-re mintegy felére nem csökkent a fertőzöttek száma. Míg 1997-ben a lakosság 29 százaléka hordozta a vírust, addig 2007-re ez az arány 16 százalékra apadt - idézték fel a londoni Imperial College szakemberei a PLoS Medicine orvosi szaklapban kedden közzétett tanulmányukban.

A társadalmi, gazdasági tényezők elemzéséből kiderült, hogy a zimbabweieket széles körű kampány során világosították fel és motiválták arra, hogy változtassanak szexuális magatartásukon - ezáltal nőtt az emberek fertőzéstől, a halálos AIDS-betegségtől való félelme. A kampány "a tömegtájékoztató eszközökön keresztül folyt, amelyek behatoltak a templomokba, a munkahelyekre és a közösségi tevékenység más formáiba is" - emelték ki a szakemberek. A kutatók fontos tényezőnek nevezték azt is, hogy Zimbabwe lakossága jól képzett, nagy hagyományai vannak az országban a házasság intézményének.

Simon Gregson, az Imperial College kutatója hangsúlyozta: fontos volt megérteni, mi okozta a fertőzöttek számának drámai csökkenését a dél-afrikai országban, mivel a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek száma még mindig igen magas a Szaharától délre fekvő afrikai államokban. Segítette a csökkenést, hogy a felvilágosító kampányokkal sikerült megváltoztatni a szexuális partnerek számához való hozzáállást is. Ebben szerepet játszott "az ország rossz gazdasági helyzete 2000 elejétől, mivel a pénztárcákra nehezedő nyomás behatárolta, hány partnere lehet egy férfinak" - írták a szakemberek.

Az ENSZ legutóbbi adatai szerint 33,3 millió HIV-fertőzött él a világon, többségük a Szaharától délre fekvő afrikai térségben. A HIV-vírust gyógyszeres kezeléssel ellenőrzés alatt lehet tartani, de nem gyógyítható. Mintegy 30 millió ember vesztette életét a vírussal kapcsolatos betegségekben azóta, hogy a nyolcvanas években először észlelték a fertőzést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

AIDS-ellenes küzdelem: lassan, de biztosan?

Közel három évtizede felfedezett betegség világszerte mintegy hatvanmillió embert fertőzött már meg és 25 millió halálos áldozatot követelt. Működőképes gyógyszer egyelőre nincs, azonban a legutóbbi szakmai AIDS-csúcs eredményei a korábbi szenzációsnak titulált bejelentéseknél reménykeltőbbek: bár megelőzni még mindig nem tudjuk a fertőzést, a legtöbb HIV-pozitív páciensnek a közeli jövőben már elérhető lehet olyan szer, amelynek segítségével szinte teljes életet élhetnek. Összeállításunkból kiderül, hol tart napjainkban a harc a „megállíthatatlan gyilkos” ellen.