szerző:
hvg.hu

Az elmúlt közel húsz évben országosan folyamatos emelkedést mutat a születéskor várható átlagos élettartam. Ennek megfelelően a 2009-es értékek voltak a legmagasabbak, a nők esetében ez 77,9, a férfiaknál 70,1 évet jelent. Megnéztük, milyen különbségek vannak a megyék között a várható életkilátásokat illetően.

Korábbi cikkünkben már megnéztük, Budapesten mely kerületekben a legjobbak az életkilátások, most pedig azt vizsgáltuk, megyei szinten milyen eltérések mutathatók ki. A vizsgált időszakban, azaz 2009-ben az ország valamennyi megyéjében emelkedett a születéskor várható átlagos élettartam. Ennek mértéke azonban az országos trendhez hasonlóan, időszakonként és nemenként különböző volt, így a megyék sorrendjében is történtek változások a korábbiakhoz képest. De a nyugati és észak-keleti országrészek közötti halandósági különbségek fennmaradtak.

Vezetnek a győri nők

©

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2009-ben a nőknél Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb a születéskori várható élettartam, majdnem egy évvel meghaladva az országos átlagot. A rangsorban Budapest következett, majd Zala, Hajdú-Bihar és Vas. A legalacsonyabb értékeket Borsod, Nógrád, Békés és Komárom-Esztergom megyék mutatták, 1–1,5 évvel elmaradva az átlagtól. A nőknél viszonylag kicsi a szóródás mértéke, a legmagasabb és a legalacsonyabb megyék között 2,5 év volt a különbség a születéskori várható élettartamban, és ez az érték csökkenő tendenciát mutat az elmúlt közel húsz évben.

A megyék rangsorának változásában Heves, Baranya, valamint Budapest érdemel figyelmet. 1990-ben még Hevesben volt a legmagasabb a nők születéskor várható átlagos élettartama, 2001-ben a negyedik, 2009-ben pedig az országos átlag alatti értékkel a tizennegyedik helyet foglalta el a megyei rangsorban. Ez abból adódott, hogy Hevesben volt legkisebb (2,4 év) a születéskori várható élettartam emelkedése 1990 óta.

Baranya és Budapest ezzel szemben a legdinamikusabb emelkedést mutatták az 5, illetve 4,9 évvel, így jóval előbbre kerültek a rangsorban. Az átlagosnál nagyobb volt a növekedés még Hajdú-Bihar, Pest, Komárom-Esztergom, Csongrád, Szabolcs és Vas megyékben. A legszerényebb emelkedés Heves mellett Békés, Nógrád, Veszprém és Borsodban volt.

Budapest a férfiaké

A férfiak esetében ettől eltérő képet kapunk. 2009-ben a fővárosi férfiak remélhették a legmagasabb születéskori várható élettartamot az országos átlagot 2 évvel meghaladó értékkel, majd Veszprém, Győr, Csongrád, Zala, és Pest megyék következnek a rangsorban. A legalacsonyabb értékkel Borsod, Szabolcs, Somogy, Komárom-Esztergom, Jász és Heves megyék bírtak 1,3–2,2 évvel elmaradva az országos átlagtól. A nőkkel szemben a férfiaknál jóval nagyobb a várható élettartam megyék közötti szóródása: 4,1 év a különbség a legmagasabb és a legalacsonyabb értékek között, és az elmúlt közel két évtizedben ez a különbség csak nőtt.

A megyék rangsorában 1990-hez képest a főváros átvette a vezető szerepet Győrtől, Veszprém pedig a hetedik helyről a másodikra lépett elő. Az átlagosnál dinamikusabb emelkedés miatt Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyék férfi lakossága ugyancsak előkelőbb helyet foglal el a rangsorban. A legkisebb növekedés Jász, Somogy, Heves és Békés megyékben tapasztalható, hátrább kerültek a férfiak születéskor várható élettartamának sorrendjében. Érdemes megemlíteni Szabolcs esetét, ahol a férfiaknál az egyik legalacsonyabb a születéskori várható élettartam értéke, de az ezredfordulót követően itt volt a legdinamikusabb az emelkedés: az országos átlagot képviselő 1,9-hez képest 2,8 év.

Előny a városi lét

©

A területi elemzések egy sajátos eszköze, amikor a településeket nem földrajzi elhelyezkedésük, hanem az ott élő lakosság száma vagy a település közigazgatási jellege (város-község) szerint vizsgálják. A születéskor várható átlagos élettartamban ebben a tekintetben is markáns különbségek érhetők tetten. Mindkét nem esetében igaz, hogy minél kisebb a település, annál kedvezőtlenebb a halandóság és alacsonyabb a várható élettartam. 2009-ben az ezer fő alatti településeken az országos átlaghoz képest a nők 1,2, a férfiak 2,1 évvel kevesebb életévre számíthattak világrajövetelükkor.

A legjobb életfeltételek az ötven és százezer lélekszám közötti városokban érhetők el, mivel mindkét nem esetében itt a legmagasabb a születéskori várható élettartam, a nőknél 1,1, a férfiaknál 1,3 évvel meghaladva az országos átlagot. Általában igaz, hogy a városi lakosság magasabb élettartamot remélhet, mint a községekben élők: 2009-ben ez a többlet a nőknél 1,1, a férfiaknál 1,8 év volt az előbbiek javára.

Nők és férfiak közötti különbségek

A vizsgált időszakban Budapesten volt a legkisebb (6,8 év) és Szabolcsban a legnagyobb (9,0 év) a különbség a nők és férfiak születéskor várható átlagos élettartama között. A fővárosban mindkét nem tekintetében az országosnál kedvezőbb, Szabolcsban pedig az egyik legkedvezőtlenebb a mortalitás és a várható élettartam alakulása.

A főváros mellett Veszprém, Nógrád, Csongrád, Békés és Pest megyékben volt kisebb, és Szabolcson kívül Heves, Bács-Kiskun és Borsodban nagyobb a nemek közötti különbség. A meglepetést ebben az esetben Nógrád és Békés megye okozta, ahol mindkét nemnél az országos átlagnál alacsonyabb a születéskori várható élettartam, de ez viszonylag alacsony nemek közötti különbséggel párosul.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Plázs

Mely kerületekbe érdemes születni?

Az elmúlt években országosan emelkedett a születéskor várható élettartam. A nők és férfiak közötti különbségek – noha mérséklődtek – megmaradtak, a hosszabb életre még mindig a nőknek van nagyobb esélyük. De nem csak nemi hovatartozásunkon múlik, hogy várhatóan mennyit fogunk megérni. A budapesti kerületek halálozási adatait összevetve elgondolkodtató tényekkel szembesültünk.