szerző:
MTI

Pulzusellenőrző szolgáltatással és mini elektrokardiogrammal is rendelkezik egy új mobiltelefon, amely akár a mentőket is riadóztatja szükség esetén. Egy másik, főleg időseknek készült mobilkészülék egy karóra vészjelző gomjával indít vészhívást.

Az EPI Life elnevezésű modellt a mobilipar Barcelonában rendezett éves konferenciáján mutatták be. A készülék az érzékelőjét érintő ujjakból állapítja meg a pulzust, az eredményt pedig egy éjjel-nappal működő orvosi központba küldi. A fejlesztést Chou U-Jin, az ePhone International szingapúri orvostechnológiai cég vezetője "forradalminak" nevezte a konferencián, egyúttal klinikai jelentőségét is hangsúlyozta. 

Az EPI három kórházzal áll kapcsolatban Szingapúrban, amelyek mindegyike tisztában van a készülék tulajdonosainak kórtörténetével - magyarázta Csou, megjegyezve, hogy a telefont elsősorban szívbetegségben szenvedő ügyfeleknek ajánlják. A 700 dollárba (140 ezer forintba) kerülő "életmentő" telefonból tavaly óta kétezer darab került forgalomba. A fejlesztők azonban egy 99 dolláros (2 ezer forintos) változattal is előálltak: ennek kisebb érzékelője Bluetoothszal kapcsolódik a felhasználó okostelefonjához. Az alkalmazást hamarosan Spanyolországban és Franciaországban is piacra dobják. 

A konferencián a mobiltelefonos egészségügyi szolgáltatások fejlesztéséről is tanácskoztak a résztvevők. Mint elhangzott: ennek különösen az elmaradott, szegény országokban van kardinális jelentősége. Banglades 156 milliós népességére kevesebb mint háromezer kórház jut, miközben 66 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal - mutatott rá Kazi Iszlam, a Grameenphone vállalat helyi vezérigazgatója.

A kiállításon az emporia Telecom is új alkalmazásokat mutatott be már ismert készülékeihez, ilyen például a karórával aktiválható vészhívás funkciót. A mobil tulajdonosa vagy a készülék hátoldalán található vészhívó gombot, vagy a karórán lévő gombot nyomva tartva vészhívást indíthat el, illetve vészjelző SMS-t küldhet.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!