szerző:
Hírszerző/FH

Az emberek genetikai különbözőségei és a környezeti hatások együtt nagyban befolyásolják egy készítmény hatásosságát.

A világon a gyógyszerek csaknem felét feleslegesen veszik meg az emberek, ugyanis hatástalanok - állítják a Semmelweis Egyetem kutatói. Az RTL Híradó tudósítása szerint ez mégsem a gyógyszer hibáját jelenti, hanem azt, hogy egy-egy beteg nem a számára megfelelő orvosságot kapja. Az emberek genetikai különbözőségei és a környezeti hatások együtt ugyanis nagyban befolyásolják egy készítmény hatásosságát.

A levett vérből genetikai vizsgálatot végezve ma már az is megállapítható, hogy egy adott gyógyszer vajon meggyógyítja-e a beteget. A genetikai különbségek ugyanis befolyásolják ezt. Molnár Mária Judit a Semmelweis Egyetem Molekuláris Neurológiai Klinikának igazgatója azt mondta: a gyógyszerek nagy része csak az esetek 50-70 százalékában hatékony. Ez azt jelenti, hogy például a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet sok esetben nem az elsőként választott gyógyszer orvosolja. Gyakran két-, háromfélét is végigpróbálnak, mire megtalálják a betegnek megfelelőt.

Az egyetem kutatói például egy infarktus elleni gyógyszerről már megállapították, hogy bizonyos embereknél éppen, hogy növeli az infarktus esélyét. A rákos betegségeknél is van már eredmény. Néhány rákgyógyszer használati utasításában már fel is van tünteve, hogy kinek nem alkalmas. A személyre szabott orvoslás célja a mellékhatások csökkentése is, ugyanis a gyógyszerek mellékhatása a hatodik leggyakoribb halál ok a világon.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!