szerző:
MTI

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) rendkívüli, hóközi ármódosításának köszönhetően április 16-tól átlagosan 30 százalékkal olcsóbb lesz egy bizonyos gyógyszercég - a Medico Uno - 32 készítménye. Az árváltozásról az OEP szerdán tájékoztatta a cég megnevezése nélkül az MTI-t.

A közlemény szerint a rendkívüli módosításra azért volt szükség, mert az április elsejével kihirdetett támogatotti lista kialakítása idején az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) egy cég ellen eljárást indított, ezért annak még márciusban beadott árcsökkentési ajánlatait nem tudta figyelembe venni az OEP.

Tekintettel arra, hogy az érintett cég az OGYI határozatát bírósági úton megtámadta, s az általuk korábban benyújtott jelentős mértékű árcsökkentés mind a betegek, mind a gyógyszerkassza számára jelentős költségmegtakarítást jelent, az egészségbiztosítási pénztár utólag módosította az áprilisi gyógyszerlistát.

Az OEP a gyógyszertörzs április 1-jével kiadott módosítását a honlapján is közzétette, az április 16-án lép hatályba. Hangsúlyozták, hogy az árváltozás kizárólag az adott forgalmazó készítményeit érinti, a referenciaárakban változást áprilistól nem okoz. Az új árakat jövő szombattól kell alkalmazni, így a patikáknak tíz napjuk van az felkészülésre - tették hozzá.

Szepezdi Zsuzsannna az OGYI főigazgatója március közepén jelentette be - miután egy thaiföldi szálloda úszómedencéjében holtan találtak egy 42 éves magyar orvost -, hogy több vizsgálatot is indítottak egy cégcsoportnál, amely január végén piackutatás ürügyén orvosokat utaztatott Thaiföldre. Az eset rávilágított a gyógyszeripar sokszor etikátlan kereskedelmi és promóciós tevékenységeire. Az ügyben egy cégcsoport több gyógyszercégére összesen több tízmillió forintos bírságot szabtak ki, egy cég esetében pedig javaslatot tettek az általa forgalmazott termékek társadalombiztosítási támogatásból való felfüggesztésére is.

A Medico Uno erre reagálva akkor azt közölte: jogszerűtlennek és irracionálisnak tartják az OGYI vizsgálatát és határozatát, a cégre kiszabott büntetést pedig aránytalannak ítélik, ezért bírósághoz fordulnak.

Az OEP március végén arról tájékoztatott, hogy a gyógyszercég ellen indított eljárást felfüggesztik arra az időre, amíg a bíróság dönt a cég fellebbezésével kapcsolatban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!