szerző:
Medipress

Rossz hír a naphosszat a számítógép előtt görnyedő, ülőmunkát végző millióknak. A legújabb kutatások szerint tízévnyi ülőmunka majdnem a duplájára emelheti bizonyos típusú bélrákok kialakulásának esélyét. Ami még ennél is rosszabb: a rendszeres edzés, úgy tűnik, nincs befolyással az ülőmunka káros hatásaira.

Az American Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány bemutatja a modern munkastruktúra hiányosságait és veszélyeit, és igazolja a korábbi feltevéseket, melyek szerint az ülőmunkát végző férfiak prosztatarákra való hajlama akár 30 százalékkal is magasabb lehet, mint az aktív munkakörben dolgozóké. Az Egyesült Királyságban évente 37,5 ezer embert diagnosztizálnak bélrendszeri daganatokkal. A betegség halálozási aránya igen rossz (évente 16 ezer halálesettel), sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják a korai jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott stádiumban van.

A legnagyobb rizikófaktorok a vörös húsokban és zsírokban gazdag étrend és a mozgáshiány. A Nyugat Ausztrál Egyetem nemrég végzett felmérése szerint azonban a hosszabb ideig tartó fizikai inaktivitás is jelentősen növelheti a betegség kialakulási esélyeit - még azok esetében is, akik rendszeres testmozgást végeznek.

Az ausztrál kutatók összesen 918 béldaganatos beteget interjúvoltak meg és összehasonlították életvitelüket az 1021 egészséges önkéntesével. Az eredmények szerint azoknál a dolgozóknál, akik több mint tíz évet töltöttek el ülőmunkával, 94 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki béldaganat a disztális bélben. A végbéldaganatok ugyanebben a csoportban 44 százalékkal gyakoribbak. "Ezt a káros hatást pedig még a rendszeres mozgás sem semlegesíti - írják a kutatók. - Az ülőmunka végzése növeli a vércukorszintet és károsan befolyásolja az inzulintermelést." Az ülőmunka ezen kívül fokozza a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyeit is, ami szintén szoros összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések előfordulásával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!