szerző:
hvg.hu

Az Európai Orvosok Szövetsége felmérést készített, mely szerint a legtöbbet a belga szakemberek kereshetik, a kezdő fizetésüket 6250, míg a legmagasabbat 16600 euróban állípítja meg a felmérés. A legalacsonyabb fizetések tekintetében Magyarország egy helyet javít, mivel a Bulgáriában kapható 307 és a Romániában kapott 376 eurónál a magyar minimumnak számított 475 euró több.

Az Európai Orvosok Szövetsége (FEMS) felmérése szerint a kórházi fizetések tekintetében Magyarország mindössze Romániát előzi meg. Az 1964-ben alapított European Federation of Salaried Doctors nevű szervezet elnöke Claude Wetzel áprilisban már felhívta a figyelmet a súlyos hazai bérhelyzetre. Mint akkor fogalmazott, "Európai szinten a magyar orvosok dolgoznak a legtöbbet, mégis ők keresnek a legkevesebbet, így teljesen érthető, ha elhagyják az országot". "A rossz munkakörülmények is problémát jelentenek, de tény hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is rosszul vannak fizetve" - tette hozzá akkor.

Az elnök megállapításait a FEMS saját készítésű felmérése újra alátámasztja. Eszerint a Magyarországon, kórházban dolgozó orvosok fizetése mindössze román kollégáikét haladja meg - írja a Medical Online. A legtöbbet a belga szakemberek kereshetik, a kezdő fizetésüket 6250, míg a legmagasabbat 16600 euróban állípítja meg a felmérés. Ez utóbbi egyébként az európai átlagtól is igen kiugró, mivel a második helyezett Olaszországban 10 ezer, a harmadik helyen rangsorolt Egyesült Királyságban pedig nem sokkal kevesebb, 9724 euró a kapható legmagasabb bér.

A legalacsonyabb fizetések tekintetében Magyarország egy helyet javít, mivel a Bulgáriában kapható 307 és a Romániában kapott 376 eurónál a magyar minimumnak számított 475 euró több. E tekintetben Hollandia szerepelt a legjobban, a maga 6300 eurójával, szorosan mögötte végzett Belgium 6250 euróval, míg a harmadik helyezett árnyalatnyival leszakadva Dánia lett, ahol a minimálbért 5926 euróban határozták meg.

További információk a FEMS-felmérés jelentésében és a szervezet honlapján.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!