szerző:
MTI

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszeregészségügyi hatóság (FDA) szigorúbb szabályozást vezetett be a fényvédő készítményekkel szemben, amelyeknek egyaránt óvniuk kell az ibolyántúli sugárzás bőrt érő mindkét fajtája (UVA és UVB) ellen, és a fényvédő faktor értéke nem lehet 15-nél alacsonyabb.

A bőr leégését elsődlegesen az UVB okozza, míg az UVB és az UVA egyaránt hozzájárul a bőr öregedéséhez és a bőrrák kialakulásához.

Az FDA eddigi előírásai szerint a gyártóknak csupán azt kellett vizsgálniuk, hogy termékeik mennyire hatásosak a leégést okozó UVB-sugárzás ellen. Az új szabályozás viszont előírja a fényvédő készítmények hatékonyságának a vizsgálatát az UVA ellen is, amely áthatol az üvegen, és a ráncokért, valamint a bőrrákért felelős.

Azok a termékek, amelyek egyaránt védenek az UVA- és az UVB-sugárzás ellen, "széles spektrumú" minősítést kapnak. A készítmények hatékonyságát egységesen, négycsillagos rendszerben értékelik, amelyet jelenleg is alkalmaz némely gyártó az UVA elleni védelem hatékonyságának feltüntetésére.

Szabványosítják az UVB-sugárzás elleni védelem hatékonyságát tükröző faktorszámot is. A bőrrák kockázatát csak a 15-ös vagy magasabb faktorszámú fényvédő készítmények csökkentik, az FDA ugyanakkor 50-ben kívánja maximálni a faktorszámot, ugyanis némely gyártó 100-as vagy még magasabb faktorszámmal is forgalmaz terméket. Az új szabályozás szerint azon naptejek címkéjén, amelyek nem védenek egyaránt az UVA és az UVB ellen, vagy a fényvédő faktor értéke 15-nél alacsonyabb, fel kell tüntetni, hogy a termék csupán a leégés ellen óv.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!