szerző:
MTI

Mégsem lesz vény nélkül kapható itthon esemény utáni fogamzásgátló tabletta. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet csütörtökön hivatalból módosította ugyanis azt a korábban módosított forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. " Az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva” döntöttek így – közölték.

A szóban forgó esemény utáni tabletta vény nélküli kiadhatóságához szükséges osztályozás-változtatási eljárás értékelési és döntési folyamata még 2009 novembere és 2011 márciusa között, az akkor még önálló szervezetként működő Országos Gyógyszerészeti Intézet előző vezetése alatt zajlott.

Miután a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) főigazgatója tudomást szerzett erről az eljárásról, áttekintette azt. Végül a GYEMSZI a forgalomba hozatali engedélyt hivatalból módosította, így nem lesz vény nélkül kapható a tabletta.

©

A Népszabadság csütörtöki számában írt arról, hogy augusztustól Magyarországon is recept nélkül, öt- és hatezer forint között áron hozzáférhető lesz a patikákban egy esemény utáni tabletta. A gyártó sikeresen kezdeményezte ugyanis az országos gyógyszerügyi hatóságnál a szer törzskönyvmódosítását.

A cikk arra is kitért: a gyógyszerész a vásárlóval kitöltött kérdőív alapján döntött volna arról, hogy kinek adja ki a tablettát. Például a kiadást tiltó listán szerepelnek a 16 évnél fiatalabbak, a terhesek, illetve a termékre allergiások, vagy a máj-, illetve a bélbetegek.

A gyógyszert havonta csak egyszer lehet alkalmazni, tehát nem szedhető fogamzásgátló helyett. A gyártó társaság szerint a tabletta a szexuális aktust követő 72 órán belül hatásos, viszont hatástalan a már megtermékenyült és beágyazódott petesejtre, azaz terhesség-megszakításra alkalmatlan.