szerző:
MTI

Egyre növekvő fenyegetést jelentenek a homoszexuális és biszexuális férfiak körében terjedő HIV-járványok a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol a kockázatos szexuális életet élők magas aránya az AIDS-betegség továbbterjedésével fenyeget - figyelmeztetnek a szakemberek.

A Katarban működő Weill Cornell Medical College szakemberei koncentrálódott HIV-járványt - egy bizonyos népességcsoporton belül az 5 százalékot meghaladó fertőzöttségi arányt - mutattak ki a régió számos országában, köztük Egyiptomban, Szudánban, Pakisztánban és Tunéziában. Pakisztán egyik településén például a HIV-fertőzöttek száma elérte a 28 százalékot. 

A tanulmány, amely témáját illetően úttörőnek számít a homoszexualitást és a biszexualitást a mai napig tabuként kezelő régióban, a Public Library of Science (PLoS) Medicine című folyóiratban jelent meg. A kutatók szerint a magas kockázatú országokban azonnali intézkedésekre lenne szükség a HIV-fertőzöttség mértékének nyomon követése, a szükséges tesztekhez való hozzáférés elősegítése és a homoszexuális férfiak megbetegedésének megelőzése, illetve kezelése érdekében, hogy a járvány ne terjedhessen át más népességcsoportokra, például a nőkre és a heteroszexuális férfiakra. 

©

Az ENSZ legutóbbi adatai szerint 2009-ben mintegy 33,3 millió embert érintett világszerte az AIDS kórokozójaként ismert emberi immunhiány-előidéző vírus (HIV), és ebből 22,5 millióan Afrika Szaharától délre fekvő térségében éltek. A tanulmányt vezető Ghina Mumtaz és kollégája, Laith Abu-Raddad szerint a Közel-Keletre és Észak-Afrikára vonatkozó adatok alacsony publicitása azt a téves következtetést keltheti, hogy egyáltalán nincsenek megbízható információk a térségről.

Alapos kutatást követően a szakemberek rátaláltak a szükséges adatokra, amelyeket különböző csoportok készítettek, ám nem hoztak nyilvánosságra. A jelentések elemzése aggasztó, de korántsem meglepő eredményeket tárt fel: 2008-ra a regisztrált HIV-fertőzések több mint egynegyedéért a férfiak közötti anális szex során terjedő vírusátvitel volt a felelős a régió számos országában.

"Az egész világon újra növekedésnek indult a homoszexuális férfiak közötti HIV-járvány és ez alól ez a régió sem kivétel" - hangsúlyozta Abu-Raddad. "A homoszexuális férfiak még mindig egy erősen rejtőzködő népességcsoportot jelentenek a régióban és továbbra is stigmatizálják őket, de néhány ország képes volt kreatív módokat találni a probléma kezelésére anélkül, hogy megsértették volna egyesek társadalmi, kulturális és politikai érzékenységét" - mondta Mumtaz. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!