szerző:
hvg.hu

A fájdalmas bőrelváltozást, napokig elretettentő látványt okozó herpeszvírus kiirthatatlan a szervezetből. A herpesz önmagától is elmúlik, vírusellenes szerekkel a gyógyulási folyamat is felgyorsítható, enyhíthetők a tünetek. Összegyűjtöttünk néhány, a betegséggel kapcsolatos tévhitet és tényeket. Nézze meg, helyesen tudta-e.

A herpeszvírusok csoportjából az ajak és a nemi szervek herpeszét okozó herpes simplex vírus (HSV) 1 és 2 ismert leginkább, azaz okoznak leggyakrabban tüneteket. De a bárányhimlőért, az övsömörért felelős varicella-zooster vírus (VZV) szintén ide tartozik; ahogy a Pfeiffer-féle mirigylázat (mononukleózist) okozó Ebstein-Barr vírus (EBV) és a cytomegalovírus (CMV) is. De nézzük, mennyire biztos a tudásunk e vírusokkal kapcsolatban.

Az emberek többsége beteg – NEM IGAZ

A herpesz vírusok valóban az egyik legelterjedtebbek: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, de a rémisztő adat ellenére a felnőttek csupán 20 százaléka betegedik meg – azaz lángol fel újra és újra a fertőzés –, arra azonban az orvostudomány még nem tudja a választ, hogy a többi fertőzöttnél, miért nem lesznek tünetei a betegségnek. Arra azonban megvan a válasz, hogy miért csak időközönként jelennek meg a fájdalmas hólyagocskák. Az úgynevezett első fertőzést követően a vírusok elbújnak oda, ahova az immunrendszer keze már nem érhet el: az idegdúcoknál húzódnak meg, és az idegpályák mentén vándorolnak. Így a herpesz általában ugyanazon vagy közeli bőrfelületen jelenik meg a legközelebbi fellángolás során is. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a vándorlás miatt újabb területeken is felbukkanhatnak: az ajkakról gyakran az orrba, vagy akár a szemre is átkerülhet, sőt van, akinek az ujján jelennek meg a herpeszes hólyagok. Az érintettek azt is pontosan tudják, hogy a vírusok képesek akár évekig meghúzni magukat anélkül, hogy panaszokat okoznának.

Csak gyerekként, fiatalon lehet elkapni – NEM IGAZ

©

A herpeszvírus kortól függetlenül terjed, már az újszülöttek is elkaphatják – szülés során is megfertőződhetnek, ahogy a későbbi szoptatás során is – , és az, akinek korábban nem volt herpesze, az sem reménykedhet a teljes védettségben. Habár az is igaz, hogy  van, akire kevésbé hat a vírus, és olyan si előfordulhat, hogy ő élete végéig tünetmentes marad, ám másnak átadhatja a fertőzést: cseppfertőzéssel és direkt kontaktussal.

Nem érdemes a hólyagokat leszedni  – IGAZ

Mindenképpen meg kell várni, amíg a hólyagok leszáradnak és begyógyulnak. Nyomkodni azért sem érdemes, mert a hólyagokban lévő folyadék szintén fertőző. Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, nehezebben gyógyul.

Akinek volt már herpesze, pontosan tudja, mikor kezdődik: feszült, bizsergő, viszkető és égető ajkakkal. Bár ilyenkor egy enyhe pírnál többet nem látni, a kórokozók megállás nélkül szaporodnak, majd két nap múlva elérik csúcspontjukat.

Csak fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik a vírus – NEM IGAZ

Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, melyeket herpesz vírusok okoznak. A leggyakoribb, panaszokat okozó herpes simplex vírusok (HSV) a herpes labialis (HSV-1), amely többnyire az ajkakon, illetve a herpes genitalis (HSV-2), amely a nemi szerveken okoz kellemetlen tüneteket.

A Kaposi-szarkóma kialakulásában szintén jelentős szerepet játszik a humán herpesz vírus egyik fajtája. 1862-ben Kaposi Mór magyar származású bécsi bőrgyógyász foglalta össze a bőrtumorokkal járó daganatos megbetegedés kórképét: a főként idős férfiak kezén és lábán észlelt, kicsiny, 2-3 milliméteres, vörös, bíborszínű vagy barnás, fájdalmas csomók jelentkezésével járó kór lassú lefolyású.

Gyógyíthatatlan és kiirthatatlan – IGAZ

A gyógyszerek csupán a vírus szaporodását állítják meg, kiirtani a szervezetből a kórokozókat nem képesek. A herpesz önmagától is elmúlik, de vírusellenes szerek adásával a gyógyulás folyamata felgyorsítható, a tünetek enyhíthetők. A kezelés első két napján a betegség átmenetileg fellángolhat, majd hirtelen gyógyulás következik be. Mivel a gyógyszerek a vírusok szaporodásának folyamatába avatkoznak bele, így a terápiát lehetőleg akkor kell elkezdeni, amikor még csak bizsereg a bőr. Újabban lehetőség van lézeres kezelésre is, amellyel a gyógyulási idő felére rövidíthető és kitolható az újabb herpesz megjelenésének ideje.

A genitális herpesz méhnyakrákot okozhat – NEM IGAZ

©

A genitális herpesznek nincs szerepe a méhnyakrák kialakulásában. A genitális herpesz amúgy gyakori vírusfertőzésnek számít, amely a felnőttek 10-15 százalékát érinti. A genitális herpesszel való megfertőződés leggyakrabban hagyományos (vaginális), orális, vagy anális közösülés során történik. A fertőződések nagyobb része akkor történik, amikor nincsenek herpeszes hólyagok. A nemi herpeszt és az ajakherpeszt ugyanaz a vírus okozza, így könnyedén átterjedhet a fertőzés egyik területről a másikra. Sőt, a kezünk is lehet a "közvetítő", ha nem mossuk meg alaposan, miután a fertőzött területhez nyúltunk.

A citromlé vagy az ecet jó a herpeszre – NEM IGAZ

Rosszul tudjuk, ha azt gondoljuk, hogy a citromlé, az ecet, vagy a pálinka kiváló ellenszere a fájdalmas nyavalyának. Nem érdemes ezeket bevetni a kezelés során, ezek ugyanis nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását. De ha már tünetileg akarjuk orvosolni a bajt, cink tartalmú krémek például száírtó hatásuak, de alkalmazhatunk fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő lemosókat kiváló fertőtlenítő és szárító hatású például a borsmenta olaj. Míg a körömvirág tartalmú krémek nemcsak a gyulladást csökkentik, hanem hámregenerálóak is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!