szerző:
Medipress

Egy új tanulmány szerint a gazdagabb emberek kisebb valószínűséggel gondoskodnak idős szüleikről, mint azok, akik kevesebb fizetést visznek haza. A közel háromezer amerikai férfi és nő részvételével készült tanulmány eredményeit a közgazdasági Nobel-díjasok találkozóján teszik közzé a németországi Lindauban.

Ha valakinek felemelik a fizetését, az jelentős mértékben csökkentheti a szülei megsegítésére szánt idejét. A kutatás szerint a nők minden tíz százalékos keresetnövekedéssel 36 százalékkal, a férfiak pedig 18 százalékkal kevesebb időt fordítanak szüleik gondozására. Ha ráadásul van egy olyan testvér vagy másik személy, aki tud segíteni a szülőknek, a hatás még ennél is rosszabb.

Olena Nizalova, a Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatója elmondta, kutatása azt bizonyítja, hogy a megfizethetőbb ellátásra irányuló jelenlegi nemzetközi politikák nem férnek össze egymással. Az idősek gondozása azért válik egyre nehezebbé, mert a születési arányszám folyamatosan csökken, az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és rekord számú ember vonul nyugdíjba mostanában.

©

A közgazdászok azt javasolják, hogy a teher csökkentése érdekében több nőnek kellene munkát vállalnia, fel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy ezzel lehessen növelni a munkaerő létszámát.

Nizalova kutatása azonban azt mutatja, hogy a jövedelem emelkedése valószínűleg nem növelné, hanem csökkentené az emberek idős rokonaik gondozására fordított idejét. Ráadásul ha az idősek távolabbi rokonait vagy barátait vonnák be jobban a gondozásba, az is drámai mértékben csökkentené a gyermek szüleire fordított idejét keresetének emelkedésével.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!