Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?

2011. augusztus 26., péntek, 11:42 • Utolsó frissítés: 2011. augusztus 26., péntek, 12:01
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

Egy új tanulmány szerint a gazdagabb emberek kisebb valószínűséggel gondoskodnak idős szüleikről, mint azok, akik kevesebb fizetést visznek haza. A közel háromezer amerikai férfi és nő részvételével készült tanulmány eredményeit a közgazdasági Nobel-díjasok találkozóján teszik közzé a németországi Lindauban.

Ha valakinek felemelik a fizetését, az jelentős mértékben csökkentheti a szülei megsegítésére szánt idejét. A kutatás szerint a nők minden tíz százalékos keresetnövekedéssel 36 százalékkal, a férfiak pedig 18 százalékkal kevesebb időt fordítanak szüleik gondozására. Ha ráadásul van egy olyan testvér vagy másik személy, aki tud segíteni a szülőknek, a hatás még ennél is rosszabb.

Olena Nizalova, a Kijevi Közgazdaságtudományi Egyetem kutatója elmondta, kutatása azt bizonyítja, hogy a megfizethetőbb ellátásra irányuló jelenlegi nemzetközi politikák nem férnek össze egymással. Az idősek gondozása azért válik egyre nehezebbé, mert a születési arányszám folyamatosan csökken, az emberek egyre hosszabb ideig élnek, és rekord számú ember vonul nyugdíjba mostanában.

Fotó:

A közgazdászok azt javasolják, hogy a teher csökkentése érdekében több nőnek kellene munkát vállalnia, fel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy ezzel lehessen növelni a munkaerő létszámát.

Nizalova kutatása azonban azt mutatja, hogy a jövedelem emelkedése valószínűleg nem növelné, hanem csökkentené az emberek idős rokonaik gondozására fordított idejét. Ráadásul ha az idősek távolabbi rokonait vagy barátait vonnák be jobban a gondozásba, az is drámai mértékben csökkentené a gyermek szüleire fordított idejét keresetének emelkedésével.Tovább kellene emelni a nyugdíjkorhatárt?
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X