szerző:
Medipress

Íme, egy jó hír a megrögzött koffeinfüggőknek – a legújabb kutatások szerint napi 2-4 csésze kávé elfogyasztása jelentősen csökkentheti az agyvérzés kialakulásának esélyét.

A svéd Karolinska Intézet tudósainak kutatási eredményei eldönteni látszanak a kávé jótékony egészségügyi hatásairól folyó vitákat. A vizsgálatok során 1960 és 2011 között mintegy félmillió embertől gyűjtöttek adatokat a szakértők. Az eredmények szerint napi két csésze kávé elfogyasztása 14 százalékkal csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyeit. Napi négy csésze esetén ez az arány már 17 százalék, a kávéban található nagymennyiségű antioxidánsnak köszönhetően.

A tudósok szerint ezek az antioxidánsok megakadályozzák a lipoproteinek, vagyis a káros koleszterinek felhalmozódását az agyban, amelyek később vérrögöket és agyérkatasztrófát okozhatnának. Érdekes módon a jótékony hatású antioxidánsok csak a kávéban vannak jelen, más koffeintartalmú italokban, például a teában nem. Mielőtt azonban elkezdenénk dönteni magunkba a kávét, jobb, ha tudjuk, hogy a napi hat csészénél nagyobb mennyiség már csak 7 százalékban csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét és magas vérnyomás betegséget is okozhat.

©

"A kávé egy olyan komplex összetevőkből álló ital, aminek egészségjavító és egészségkárosító hatásai is lehetnek" – foglalták össze a kutatást végző tudósok.

MTI Plázs

Placebohatása is van a reggeli kávénak

Sokan egy csésze kávétól ébredünk fel reggelente, legalábbis ezt feltételezzük, pedig egy tanulmány szerint ez inkább az elvárásunkon múlik - idézte pénteken a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.