szerző:
Medipress

Íme, egy jó hír a megrögzött koffeinfüggőknek – a legújabb kutatások szerint napi 2-4 csésze kávé elfogyasztása jelentősen csökkentheti az agyvérzés kialakulásának esélyét.

A svéd Karolinska Intézet tudósainak kutatási eredményei eldönteni látszanak a kávé jótékony egészségügyi hatásairól folyó vitákat. A vizsgálatok során 1960 és 2011 között mintegy félmillió embertől gyűjtöttek adatokat a szakértők. Az eredmények szerint napi két csésze kávé elfogyasztása 14 százalékkal csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyeit. Napi négy csésze esetén ez az arány már 17 százalék, a kávéban található nagymennyiségű antioxidánsnak köszönhetően.

A tudósok szerint ezek az antioxidánsok megakadályozzák a lipoproteinek, vagyis a káros koleszterinek felhalmozódását az agyban, amelyek később vérrögöket és agyérkatasztrófát okozhatnának. Érdekes módon a jótékony hatású antioxidánsok csak a kávéban vannak jelen, más koffeintartalmú italokban, például a teában nem. Mielőtt azonban elkezdenénk dönteni magunkba a kávét, jobb, ha tudjuk, hogy a napi hat csészénél nagyobb mennyiség már csak 7 százalékban csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét és magas vérnyomás betegséget is okozhat.

©

"A kávé egy olyan komplex összetevőkből álló ital, aminek egészségjavító és egészségkárosító hatásai is lehetnek" – foglalták össze a kutatást végző tudósok.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Plázs

Placebohatása is van a reggeli kávénak

Sokan egy csésze kávétól ébredünk fel reggelente, legalábbis ezt feltételezzük, pedig egy tanulmány szerint ez inkább az elvárásunkon múlik - idézte pénteken a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.