szerző:
hvg.hu

Most, hogy küszöbön áll a nátha- és influenzaszezon, ha legközelebb megbetegszik, kétszer is gondolja meg, hogy bevesz-e valamit láz ellen. A Journal of Leukocyte Biology novemberi számában megjelent tanulmány szerint ugyanis újabb bizonyíték támasztja alá azt az elméletet, hogy a megnövekedett testhőmérséklet segít bizonyos immunsejtek fokozottabb működésében.

„A testhőmérséklet megemelkedését már ősidőktől kezdve a fertőzésekkel és gyulladásokkal hozzák összefüggésbe” – állítja Elizabeth A. Repasky, a Roswell Park Cancer Institute immunológusa. Mivel a lázas reakció mindenütt megfigyelhető a természetben, fontos, hogy az immunológiában is több figyelmet szenteljünk ennek az érdekes jelenségnek.

A kutatók kimutatták, hogy az enyhe láz kategóriájába eső magas testhőmérséklet fokozza egy bizonyos limfocita, a vírussal fertőzött és a daganatsejtek elpusztítására képes CD8+ citotoxikus T-sejt létrehozását és differenciálódását. Kutatásuk azt mutatta, hogy a megemelkedett testhőmérséklet megváltoztatja a T-sejtek sejthártyáját, ami segíthet közvetíteni a mikrokörnyezeti hőmérséklet hatásait a sejtműködésre.

A kutatók ennek vizsgálatára két csoport egeret beoltottak egy antigénnel, és megfigyelték a T-sejtek aktiválódását az antigén-prezentáló sejtekkel történő kölcsönhatást követően. Az egerek felében a testhőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedett, a másik felében megmaradt a normális maghőmérséklet. A melegebb egerekben az eredmények a fertőzött sejtek elpusztítására képes CD8 T-sejtek megnövekedett számát mutatták.

A Journal of Leukocyte Biology folyóirat főszerkesztő-helyettese szerint a láz talán kellemetlen, de ez és más kutatások is azt bizonyítják, hogy a lázas állapot a hatékony immunválasz szerves része. Korábban úgy véltük, hogy a bennünket megfertőző mikrobák egyszerűen nem tudnak olyan jól szaporodni a láz miatt, ez az új kutatás azonban azt mutatja, hogy a lázas állapot ideiglenesen fokozhatja az immunrendszer működését. Bár a magas láz veszélyes, és kezelni kell, a legújabb eredmények alapján fontolóra kell vennünk, hogyan és mikor kell kezelnünk az enyhe lázat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!