szerző:
hvg.hu

Az amerikai bába, Ina May Gaskin kitüntetésének átvételekor a magyar kormány beavatkozását sürgette Geréb Ágnes ügyében.

Először kapott otthonszüléseket kísérő bába Alternatív Nobel-díjat. Ina May Gaskin amerikai bába a stockholmi ünnepségen kritizálta Magyarországot a Geréb Ágnessel szembeni folytatott eljárás miatt. Gaskin támogatja a Szülők a Szabad Szülésért (SZASZ) mozgalom kampányát, amely Geréb szabadon bocsátásáért küzd – közölte Varró Gabriella, a Szülők a Szabad Szülésért mozgalom aktivistája.

Ina May Gaskin nyugtalanítónak tartja a szülő nők jogainak tiszteletben tartását Magyarországon, ami világosan látszik a Geréb Ágnes ellen folytatott eljárásból is. Gaskin beszédében felszólította a magyar kormányt, hogy vessen véget az igazságtalan eljárásnak.

Ina May Gaskin
©

Gerébet elsőfokon 2 év fogházbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, közel egy éve házi őrizetben van. Az SZASZ álláspontja szerint a bíróság kettős mércét alkalmaz: eltérően ítéli meg a kórházi és az intézeten kívüli szülést. Míg kórházi orvosok csak a legritkább esetben kerülnek büntetőbíróság elé, és perük többnyire felmentéssel zárul, a bábák ellen már egy mindennapos szülési komplikáció esetén is eljárás indul.

A szülés szabadságáért küzdő civil szervezet szerint véget kellene vetni a boszorkányüldözésnek, és az otthonszülés során történt hibákat és mulasztásokat egy bábai szakmai szervezet előtt kellene kivizsgálni. Ezzel párhuzamosan biztosítani kellene, hogy a büntetőbíróság előtt álló bábák ügyét tisztességesen és elfogulatlanul vizsgálják ki.

A szülői szervezet szerint Geréb Ágnes házi őrizetének és bírósági ügyének nem bábai tevékenysége az oka, hanem a magyar kormányok sorozatos mulasztása az otthonszülés szabályozása terén, illetve a bíróság által alkalmazott kettős mérce. Ennek lett áldozata a hazai otthonszülések elindítója, nemzetközileg is elismert bába szaktekintély.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!