szerző:
kh

Robot operált a Honvédkórházban: a hererákos páciens testébe 1-2 centiméteres bemetszéseken keresztül jutottak be a miniatűr robotkarra erősített sebészeti kellékek. A műtét abszolút egyedi volt, a 2 millió euróba (több 600 millió forint) kerülő rendszerre itthon egyelőre nincs pénz. Mi azért megnéztük, hogyan ragadott szikét a robot.

Noha mi is sokszor írtunk már a da Vinci robotsebészeti rendszerről, Magyarországra most érkezett harmadszorra ilyen gép. 2007-ben a Telki Kórházban Ungár László egy nőgyógyászati műtétet, míg 2009-ben Kovács Gábor egy urológiai műtétet végzett a da Vinci rendszer segítségével. Állami intézményben most lehetett először végignézni egy ilyen műtétet. Meg is tettük.

Már az ezredforduló óta terjed a robottechnológia a kórházi műtőkben, de ne gondoljon senki arra, hogy önálló döntéseket hozó sebészrobotok serénykednek a betegek körül. A jelenlegi orvosi robotok arra képesek, amire előzetesen felkészítik: új helyzetekhez nem képesek adaptálódni, kizárólag az előzetesen, és persze minden egyes páciens, valamint műtét előtt egyedileg – programozott információk alapján képesek segíteni a sebész munkáját. Egy felkészült sebész nélkül ez a rendszer is csak egy drága kés lenne – mutattak rá a műtét után a jelenlévő orvosok a robot tudásának hatásaira.

Hogy mit láthatunk valójában egy ilyen műtét során? Nos, mindenképpen kevesebb vért, vágást mint amire számítunk. Az egyik orvos által Terminátornak titulált robot képernyővel van felszerelve, amelyen nyomon követhetik a jelen lévő sebészek, mit is csinál éppen a robotkar, amelyet szintén ők irányítnak. Persze jogosan tevődik fel rögtön a kérdés, ha ugyanúgy ott vannak a műtőben az orvosok, miért is kellene – a feltételes mód nem véletlen, a magyar egészségügyet egyelőre nem fenyegetik robotok megjelenése – több száz milliót költeni ilyen felszerelésekre.

Fotógaléria a robotsebésszel végzett műtétről - kattintson a képre!
©

A hozzáértőknek persze rögtön megvan erre is a válaszuk. A da Vinci jelenlétének több előnye is lenne: a hagyományos módszerrel végzett műtétekhez képest például jóval kisebb vágással is kivitelezhető az operáció – ez pedig nem csak kevesebb vérveszteséget jelent, hanem gyorsabb gyógyulást is. A betegbe a műtét során apró 1-2 centiméteres bemetszéseken keresztül kerülnek be az apró robotkarra erősített sebészeti eszközök, amelyeket a sebész háromdimenziós képernyőn keresztül követ. Így könnyebben hozzáférhetnek az orvosok a nehezebben elérhető területekhez, csökken a kézremegésből adódó kockázat is. "Egy háromórás műtét alatt akaratlanul is fárad az orvos keze, na, a robotsebésznél ez nem fordulhat elő" – hangzott el.

Nálunk egy sincs, máshol több is működik

Az egészségügyet sem kerülik el a folyamatos fejlesztések, a laparoszkópos, endoszkópos technikák után a sebészet minimális invazív, illetve kulcslyuksebészeti vonalát erősítve fejlődtek ki a robotsebészeti technikák – ezeknek persze csak egyik képviselője a most látott da Vinci rendszer, amely egyben piacvezető is. Az amerikai Intuitive Surgical Inc. fejlesztette ki, az első engedélyeket 2000-ben adta ki az FDA.

A monstrumot főként az urológia, nőgyógyászat, kardiológiai műtéteknél vetik be, de más beavatkozásokban is helytállt már. Így például segédkezett élődonoros vesetranszplantációnál, hasnyálmirigy-átültetésnél, daganatos gyomor, illetve epehólyag eltávolításánál is.

Európában több robotsebészeti központ is működik. A környező országokban szinte mindenhol vannak már ilyen rendszerek, van ahol több is. Romániában például hét robotsebész tevékenykedik, ebből hat Bukarestben. De nem csak a románok állnak ennyire jól, a cseheknek is beruháztak már kilenc robotba. Itthon egyelőre azonban még ilyen irányú kezdeményezésről sem lehet tudni. Noha a jelen lévő orvosok rögtön hármat is rendelnének belőle. A lakosság számát tekintve minimum négy, ideális esetben tíz darab da Vinci rendszerre lenne szükség nálunk. A világon amúgy összesen 2048 ilyen rendszer működik.

A hazai kórházakban még jó darabig csak a Tv-ben nézhetik a 600 millió forintos gépet munka közben - További képekhez kattintson!
©

A mostani beavatkozás egy prosztatektómia (azaz prosztata-eltávolítás) műtét volt. A prosztatarák miatti beavatkozást jellemzően hagyományos, nyílt műtét keretében végzik, a robotsebészet előnye tehát itt egyértelmű, nincs szükség akkora vágásra, elég "néhány lyuk a hasfalon". Az operációt az MH Honvédkórház urológus főorvosa, Kovács Gábor és a csehországi Masaryk Kórház (Ústí nad Labem) professzora, Jan Schraml vezették le. A daVinci S sorozatú robotját a bemutatóhoz a magyarországi forgalmazó, a Dutchmed Kft. biztosította.