szerző:
hvg.hu

Szinte senkit nem kerül el időnként a probléma, hogy haja nehezen kezelhető, durva tapintású és fésülhetetlen lesz. A kiváltó okok megszüntetésével azonban gyorsan visszanyerhetjük egészséges hajkoronánkat.

Egyelőre nem tudjuk, mitől kellemes tapintású a haj – ismerték el a német Bayreuthi Egyetem vegyész doktorandusz hallgatói egy 2008-ban végzett vizsgálat után. Speciális mikroszkóppal néztek a hajszálak mélyére, hogy megállapítsák, milyen is a szép és könnyen fésülhető haj. Majd közölték, állításuk szerint elsőként jöttek rá, hogyan viselkednek a hajrostok egymás közt.

A kutatócsoport szerint a hajat ért károsodások apró szálkásodást okoznak a hajszálak felszínén, ami ezáltal durva tapintásúvá, nehezen kezelhetővé válik. De azt is kiderítették, hogy elektromos töltés is keletkezik ilyenkor. Szeretnék megtudni azt is, hogy a különböző hajápoló szerek – samponok és kondicionálók – hogyan hatnak a hajra. Egy biztos, a különböző termékek hatására számtalan változás végbemegy a haj szerkezetében.

©

A hajápolás témájával foglalkozott a Women's Health Magazine egyik nemrég megjelent cikke is. Az írás sorra vette, hogy milyen negatív hatásoknak tesszük ki a hajkoronánkat akár naponta. A rendszeres hajfestés, a hajkiegyenesítő és -szárító, de még a hajlakk és hab túlzott használata is megbosszulhatja magát. Ha ennek már látható jelei vannak, mindenképpen szánjunk időt a regenerálásra.

Télen még nagyobb igénybevételnek tesszük ki frizuránkat – gondoljunk csak az ünnepekre –, gyakoribbak a festések, a hajvasalások, és még a hajszárító használatát sem mellőzhetjük. Mégis, ha tehetjük, hagyjunk fel az olyan tevékenységekkel, amelyekkel a haj szerkezetét károsíthatjuk.

A lakktól a haj például ragacsos lesz, nem levegőzik. Megnehezíti a fésülést, a sérülések miatt töredezetté válhat – ilyenkor a szálakat védő pikkelyréteg teljes vagy részleges elvesztése is bekövetkezhet. De a nem megfelelő vegyszeres kezelés – például szőkítés –következménye is lehet a töredezettség. A hajhab használata sem feltétlenül ajánlatos, lehetőleg akkor vegyük elő, ha formára szárítjuk a frizurát, de sütéshez és hajvasaláshoz semmiképpen.

De mi az, amit nyugodt szívvel megtehetünk? Időt szakíthatunk például egy egyszerű gőzkelezésre, amely valójában csak annyit jelent, hogy mielőtt lemosnánk a hajmosás után felvitt kondicionálót, tekerjünk a fejünkre egy nedves türölközőt, és maradjunk így legalább öt percig. Szárításnál használjunk olyan szabályozókat, amelyek eloszlatják a hőt és a kellő távolságot is garantálják.

Végül pedig egy egyszerű teszttel kideríthetjük, mennyire is egészséges a hajkoronánk. Dugjuk a fejünket egy vízzel teli lavórba, és figyeljük, hogy viselkednek hajszálaink. Ha gyorsan a víz alá merülnek, az azt jelzi, hogy kevés fehérjét és nedvességet tartalmaznak, az egészséges szálak ugyanis úsznak a víz felszínén.