szerző:
hvg.hu

A fizetős oktatás után itt a fizetős egészségügy – így kommentálta a Kórházszövetség ötletét Mihályi Péter a Klubrádióban. Az egészségügyi közgazdász a Megbeszéljük című műsorban azt mondta, szembeköpi a választókat a kormány és a vele együttműködő Magyar Kórházszövetség is.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában emlékeztetett, egészségügyi miniszterként már Molnár Lajos is megmondta, hogy nincs több pénz az egészségügyben, ezért kell a magánbiztosítási rendszer, mely teljes esélyegyenlőséghez juttatja az embereket. Ugyanezért találták ki a vizitdíjat meg kórház napidíjat, mely még elviselhető összeg volt a betegnek, és a pénz legalább az egészségügybe került vissza – mondta a közgazdász.

Mihályi Péter
©

Emlékeztetett, a Fidesz egy 2006-os kijelentésére, mely azt harsogta, hogy 180 ezer lesz egy mandulaműtét. Most a Fidesz be is váltja ezt az ígéretét – tette hozzá Mihályi Péter. Szerinte, ha bevezetik a „ha fizetsz, hamarabb sorra kerülsz” módszert, akkor minden kórháznak az lesz az érdeke, hogy fizetős betegekkel töltse fel az ágyakat. Ráadásul mivel a kórházakat államosították, Mihályi Péter szerint nincs garancia arra, hogy ez a többletpénz valóban ottmarad az intézménynél. Úgy véli, hogy ezzel a lépéssel Kórházszövetség a saját lábába lő.

A Kórházszövetség azt javasolja, hogy a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál is legyen lehetőség a fizetős betegek soron kívüli ellátására a várólistás műtétek, diagnosztikai eljárások esetében. A bevételből meggyorsíthatnák a nem fizetőképes betegek ellátását, és az orvosok, nővérek is többletjövedelemhez jutnának – írja szerdai számában a Világgazdaság.