szerző:
MTI

A tételes elszámolású gyógyszerekhez kapcsolva februárban elindult a terápiás regiszter, amely alapján nem csak az válik követhetővé, hogy egyes készítményekből mennyi fogyott, hanem azok hatékonysága is - mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója.

A múlt év végén megjelent egészségügyi salátatörvény rendelkezett arról, hogy létrehozzák az egészségügyi adatokat tartalmazó betegségregisztert. A február elsején elindult terápiás regiszter képezheti az alapját később ennek a nyilvántartásnak. A betegségregiszterben "személyazonosításra alkalmatlan módon" egy kapcsolati kód fűzi majd össze az ellátott beteg, az egyes ellátási események, köztük a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz-rendelések adatait.

©

Ahogy a jogszabály is leszögezi, a személyes adatok védelme garantált - hangsúlyozta az OEP főigazgatója. Az OEP adatbázisa most mennyiségi alapon működik, azt tartalmazza, hogy egyes gyógyszerekből és eszközökből mennyit használtak fel. A terápiás regiszter viszont egy adott betegségben szenvedő ember orvos-szakmai információit is tartalmazza majd.

Sélleiné Márki Mária azt mondta: az év első felében a körülbelül harminc, tételes elszámolású gyógyszernél indítják a kötelező jelentés rendszerét, majd a második félévben hozzárendelik a tételes finanszírozású eszközökhöz is.

A terápiás regiszter kialakítása az OEP számára fontos a finanszírozási protokollok és azok ellenőrzésének szempontjából. Ezenfelül az egészségügyi ellátás alapját képező szakmai protokollok kialakításában kulcsfontosságú jelentősége lesz annak, ha látni fogják, hogy a különböző betegségek kezelése során alkalmazott terápiáknak milyen hatása van. Ez pedig hosszabb távon a gyógyszerkutatás, valamint az orvostudomány fejlődését is magával hozza.

Ezeken felül a terápiás regisztert a gyógyszercégek is üdvözlik, mert az számukra is létfontosságú kutatás-fejlesztési tevékenységükhöz - tette hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!