Megtalálták az agy motivációs központját

2012. február 27., hétfő, 17:55 • Utolsó frissítés: 2012. február 27., hétfő, 19:06
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Egy francia kutatócsoport Mathias Pessiglione vezetésével beazonosította az agy azon területét, amely a motivációért felelős. Amint arról a PLoS Biology című lap beszámolt, az úgynevezett ventrális striátumnak főleg a fizikai és mentális erőfeszítések idején van nagy jelentősége.

Köztudott, hogy egy adott feladat eredményessége függ a befektetett erőfeszítés mennyiségétől, amit pedig nagyban segít, ha az illető kellően motivált. Például egy sportoló számára motivációt jelent a közönség szeretete, a társadalom megbecsülése, de természetesen a nyereménnyel járó pénzösszeg is, így ha ezek lebegnek a szeme előtt, könnyebben győzi le az akadályokat.

Mathias Pessiglione munkatársaival azt vizsgálta, vajon mi vezérli a különféle lelki és fizikai erőfeszítéseinket. Ennek érdekében 360 különféle tesztet állítottak össze, melyek némelyike mentális, mások fizikai erőfeszítést igényeltek. Húsz önknént jelentkezőt kértek fel a tesztek elvégzésére, akiket eközben egy MRI-készülék segítségével figyeltek meg.

A kutatócsoport megállapította, hogy az agy mélyén létezik egy általános motiváló rendszer, a ventrális striátum, amely annál aktívabb, minél nagyobb a motiváció. Emellett azt is megfigyelték, hogy az agy ezen része a gondolkodtatóbb feladatoknál a striátum középső részével, az inkább fizikai erőfeszítést igénylő feladatoknál pedig az oldalsó részével áll kapcsolatban.

A szakemberek a fentiek alapján arra a megállapításra jutottak, miszerint a jutalom utáni vágy kódolva van a ventrális striátumban, és attól függően, hogy a megfelelő eredményhez inkább motoros, vagy inkább kognitív erőfeszítésre van-e szükség, a striátum megfelelő része aktiválódik.Megtalálták az agy motivációs központját
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X