szerző:
Medipress

Egy francia kutatócsoport Mathias Pessiglione vezetésével beazonosította az agy azon területét, amely a motivációért felelős. Amint arról a PLoS Biology című lap beszámolt, az úgynevezett ventrális striátumnak főleg a fizikai és mentális erőfeszítések idején van nagy jelentősége.

Köztudott, hogy egy adott feladat eredményessége függ a befektetett erőfeszítés mennyiségétől, amit pedig nagyban segít, ha az illető kellően motivált. Például egy sportoló számára motivációt jelent a közönség szeretete, a társadalom megbecsülése, de természetesen a nyereménnyel járó pénzösszeg is, így ha ezek lebegnek a szeme előtt, könnyebben győzi le az akadályokat.

Mathias Pessiglione munkatársaival azt vizsgálta, vajon mi vezérli a különféle lelki és fizikai erőfeszítéseinket. Ennek érdekében 360 különféle tesztet állítottak össze, melyek némelyike mentális, mások fizikai erőfeszítést igényeltek. Húsz önknént jelentkezőt kértek fel a tesztek elvégzésére, akiket eközben egy MRI-készülék segítségével figyeltek meg.

A kutatócsoport megállapította, hogy az agy mélyén létezik egy általános motiváló rendszer, a ventrális striátum, amely annál aktívabb, minél nagyobb a motiváció. Emellett azt is megfigyelték, hogy az agy ezen része a gondolkodtatóbb feladatoknál a striátum középső részével, az inkább fizikai erőfeszítést igénylő feladatoknál pedig az oldalsó részével áll kapcsolatban.

A szakemberek a fentiek alapján arra a megállapításra jutottak, miszerint a jutalom utáni vágy kódolva van a ventrális striátumban, és attól függően, hogy a megfelelő eredményhez inkább motoros, vagy inkább kognitív erőfeszítésre van-e szükség, a striátum megfelelő része aktiválódik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!