szerző:
MTI

Kubai biotechnológusok csapata egereken sikeresen tesztelt egy új AIDS-vakcinát, és készen állnak arra, hogy hamarosan megkezdjék a humán kipróbálást is - jelentették be vezető kubai kutatók egy havannai biotechnológiai konferencián.

"Az új AIDS-vakcinát már sikeresen teszteltük egereken, most egy nagyon kicsi, szigorúan ellenőrzött egyes fázisú klinikai próbát készítünk elő" olyan HIV-pozitív páciensekkel, akik nincsenek a betegség előrehaladott stádiumában - foglalta össze Enrique Iglesias, a vakcinafejlesztés irányítója.

Iglesias, a Biotechnológiai és Genetikai Mérnökségi Központ (CIGB) munkatársa a kubai fővárosban hétfőn kezdődött nemzetközi biotechnológiai konferencián beszélt eredményeikről.

Előadásában elmondta, hogy a TERAVAC-HIV-1 vakcinát rekombináns fehérjékből készítették, hogy kiváltsanak egy sejtválaszt a HIV-vírussal szemben. Óvott azonban a túlzott reményektől a kubai szakértő, amikor emlékeztette hallgatóságát, hogy eddig már száznál több humán klinikai teszt zajlott le Kubában és a világ más országaiban, ám mindegyik sikertelen volt.

Kuba évente több mint 200 millió dollárt (44,7 milliárd forint) fordít AIDS-megelőzésre és gondozó programokra, a részben az országban gyártott antiretrovirális készítményeket térítésmentesen kapják az érintettek.

A Havanna nyugati zöldövezetében mintegy húsz kutatóegységet magában foglaló CIGB egy fontos kubai exportterület, a vakcinákat és más gyógyszereket is magában foglaló biotechnológiai termékek előállításának hajtóereje. A karibi ország évente 400 millió dollárnak (89,4 milliárd forint) megfelelő összegben exportál ezekből a termékekből, így a nikkel után a második számú exportcikk a biotechnológiai szer.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!