szerző:
MTI

Nem önző az a gyermek, aki igazságtalanul osztozkodik: egyszerűen nem elég fejlett még az agya - állapították meg a lipcsei Max Planck Intézet (MPI) kutatói.

A szakemberek szerint "a viselkedéskontroll szempontjából központi jelentőségű agyi terület, a prefrontális kéreg viszonylag későn fejlődik ki, ezért az igazságos osztozkodás még az általános iskolás korú gyermekeknek is nehezére eshet". A Nikolaus Steinbeis vezette szakértői csoport a Neuron című amerikai szaklapban mutatta be eredményeit.

A tudósok a kutatásba 174 gyermeket vontak be. A 6 és 13 év közötti gyerekek a játékelméletekből ismert két vizsgálaton, a diktátor- és az ultimátumjátékban vettek részt. A diktátorjátékban a befogadó passzívan fogadja el, amit kap, az ultimátumjátékban viszont el is utasíthatja, amennyiben nem felel meg neki. Ekkor azonban mindketten elesnek a jutalomtól.

A kutatókat az érdekelte, vajon igazságosabban osztozkodnak-e a gyerekek, ha ajánlatukat elutasíthatják és hogy a viselkedés stratégiai idomulása kor, illetve agyi fejlettség függvénye-e. Az idősebb gyerekek az ultimátumjátékban sokkal igazságosabban osztozkodtak, míg fiatalabb társaik alig tettek különbséget a két helyzet között.

További eredményekre jutottak az agyi aktivitás vizsgálatakor: minél idősebbek a gyermekek, annál aktívabb a laterális prefrontális kéreg. Ez a gyermeki fejlődés kései szakaszában alakul ki. A kutatók véleménye szerint nem az értelem hiányára vezethető vissza az, hogy a gyermekek még akkor sem osztozkodnak igazságosan, amikor stratégiailag ésszerű lenne, hanem az impulzuskontroll szempontjából fontos agyi területek fejletlenségére.

Az MPI szerint eredményeik pedagógiai szempontból is kiemelkedő fontossággal bírnak.