szerző:
MTI/Magyar Nemzet

A gyógyászati segédeszközök tb-támogatásának jelentős csökkenésével számol az egészségbiztosító egy tervezet szerint, a termékekért így a betegeknek kellene többet fizetni - írta kedden a Magyar Nemzet egy, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) készült munkaanyagra hivatkozva.

A lapban azt írták: a lap birtokába került tervezet szerint megszűnne a gyógyászati segédeszközök 98 százalékos társadalombiztosítási támogatási kategóriája.

A tervezet szerint az OEP-ben azt is elképzelhetőnek tartják, hogy vénydíjat vezetnek be az eddig térítésmentességet jelentő közgyógyellátásban. Teljesen megszüntetnék az eszközök javításának támogatását, vagy - egy másik variáció szerint - ehhez a jótállást követő évben nem, s utána is csak évente egyszer adnának hozzájárulást - számolt be a Magyar Nemzet.

A lap megkeresésére az OEP-nél elmondták: minden lehetőséget megvizsgálnak, hogy az egészségügy területén a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Felhívták a figyelmet arra, hogy a segédeszközökre fordított összeg az elmúlt öt évben csaknem 40 százalékkal - 36 milliárdról 50 milliárd forintra - emelkedett, pedig a rászorulók száma alig változott.