OGYI: nem töröltek az átlagosnál több gyógyszert a nyilvántartásból

2012. március 26., hétfő, 18:54 • Utolsó frissítés: 2012. március 26., hétfő, 19:02
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

A magyarországi törzskönyvező hatósághoz az elmúlt hónapokban nem érkezett az átlagosnál nagyobb mennyiségű törlési kérelem - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézete (GYEMSZI OGYI) hétfőn az MTI-vel.

A Világgazdaság című napilap aznapi számában írt arról, hogy a gyógyszergyártók a kényszerű árcsökkentés miatt év eleje óta nemcsak tápszereket, de prosztatabetegségre és vércukorszint-szabályozásra szolgáló készítményeket is kivontak Magyarországról.

A cikk szerint a 376 milliárd forintos gyógyszerkasszából az egészségbiztosító tavaly 23 milliárd forintot költött koleszterincsökkentők támogatására. Ez az összeg az idén egészen biztosan csökkenni fog, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) számításai szerint akár 10-14 milliárd forinttal is, miután a gyártókat az árak mérséklésére kényszerítette az egészségügyi kormányzat - közölte a lap.

A GYEMSZI OGYI erre reagálva az MTI-nek kifejtette: amennyiben egy forgalomba hozatali engedély jogosultja a készítményét a továbbiakban nem kívánja forgalmazni Magyarországon, kérelmezheti a termék törzskönyvből való törlését. Ilyen kérelemből az elmúlt időszakban nem érkezett több, mint általában - hangsúlyozták.

Előfordulhat azonban, hogy egyes gyógyszereket nem töröltetnek, de mégis átmeneti termékhiány alakul ki, amelyről a GYEMSZI OGYI a forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező cég hivatalos bejelentése alapján értesül. A bejelentésekről az intézet nyilvántartást vezet a honlapján, ezzel egy időben "minden rendelkezésre álló eszközzel segíti, hogy az átmeneti időszakban is biztosítható legyen a betegek ellátása", például soron kívül alaki hiba engedélyt, párhuzamos import engedélyt, egyedi gyógyszer behozatali engedélyt ad ki - írták.

Fotó:

Mint kifejtették: 2011. óta a cukorbetegség kezelésére szolgáló szerekből összesen két termék törlését kérelmezte a forgalomba hozatali engedély tulajdonosa. Jelenleg 365 féle ilyen készítménynek van forgalomba hozatali engedélye, amelyből négy esetében jelentettek be a GYEMSZI OGYI-hoz átmeneti termékhiányt.

Koleszterincsökkentőknél összesen hat termék törlését kérelmezték 2011. óta, de összesen 273 van piacon, amelyből pillanatnyilag három készítményből tapasztalható átmeneti hiány. Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére szolgáló szerekből pedig a jelzett időszakban nem töröltettek, egy készítményből van hiány, ugyanakkor  188 rendelkezésre áll. Mindezek alapján a GYEMSZI OGYI szerint nincs az átlagosnál nagyobb mozgás a gyógyszerpiacon - írták.OGYI: nem töröltek az átlagosnál több gyógyszert a nyilvántartásból
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X