szerző:
MTI

Az ápolónők bérére szánt költségvetés megfelezését helyezte kilátásba a londoni egészségügyi szolgálat, amely szerint a megszorításokkal több százmillió fontot lehetne megtakarítani - adta hírül kedden a The Guardian című brit napilap hírportálja.

A Nursing Times című folyóirat birtokába jutott dokumentumok szerint az egészségügyi szolgálat azt javasolja az intézményeknek, hogy a kórházi dolgozók létszámát a klinikai szükségletekkel próbálják összehangolni.

A javaslat értelmében például az Észak-Middlesexi Egyetemi Kórház 7 millió fonttal, az Imperial College Healthcare pedig 54 millió fonttal kevesebbet költene ilyen célra, ez az ápolónőkre fordított költségvetés nagyjából harmadát tenné ki. Más kórházaknál 50 százalékos lenne a csökkentés. A szakértők összesen 18 kórház pénzügyeit vizsgálták át.

A szakszervezetek arra figyelmeztettek, hogy a javasolt megszorítások mértéke az alapvető területi ellátást érinti. Az ápolónők országos érdekvédelmi szövetsége pedig hangsúlyozta, hogy a nővérek számának csökkentése problémákhoz vezethet a betegek gondozásánál.

A londoni egészségügyi szolgálat jelentése szerint nem bizonyítható egyértelműen, hogy az ápolónők számának emelkedése az ellátás színvonalának növekedését eredményezi - olvasható a Guardian cikkében.