szerző:
MTI

Összesen tizennégy panelműtőt vásárol a Szegedi Tudományegyetem egymilliárd forintból.

A moduláris rendszerben felépülő műtők megfelelnek a XXI. századi igényeknek, igény esetén továbbfejleszthetők, gyorsan fertőtleníthető műtő, és a többségükben bármilyen beavatkozás elvégezhető. A tizennégy műtőt 1,075 milliárd forintért vásárolják.

A műtéteket modern informatikai eszközök segítik majd. A falakba és a konzolokra nagyméretű monitorokat szerelnek, ezeken előhívhatók a beavatkozást segítőt felvételek. Minden második műtőben beépített kamerák lesznek, így oktatási vagy konzultációs célból közvetíteni lehet majd a beavatkozásokat. A ledes műtőlámpák érzékelik majd a személyzet mozgását, és egyenletes megvilágítást biztosítanak a műtéti területen – mondta Varga Endre professzor, az SZTE Központi Műtő és Sterilizáló vezetője szerdán.

A műtők kialakítása az új, 265 ágyas klinikai szárny építését és a meglévő 410 ágyas épület felújítását is magában foglaló, 12 milliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló beruházás része.

A fejlesztési forrásokból 4,1 milliárd forintot fordít az egyetem eszközvásárlásra, ennek legnagyobb önálló eleme az új panelműtők beszerzése, amelyből nyolc az új, hat pedig a régi épületben működik majd – tudatta a professzor.

Év elején kezdték el az SZTE új klinikai tömbjének építését. A szegedi székhelyű Ferroép Zrt. vezette konzorcium nettó 5,5 milliárd forintért, 710 napos határidővel vállalta a 21,5 ezer négyzetméteres, ötszintes klinikai tömb megépítését, ahol tucatnyi egészségügyi osztály kap helyet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!