"Makacs, önző, szemét paraszt vagyok" - Majka-interjú. Vigyázat, explicit

2012. május 01., kedd, 19:15 • Utolsó frissítés: 2012. június 21., csütörtök, 20:29
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ; ;

Volt Majka a VV-ből, aztán Majkapapa, meg Majoros Péter műsorvezető. Tíz éve ismerjük, az új dalával pedig nem csak Gyurcsány Ferencnek, de egy hónap alatt ötmillió hallgatónak keltette fel az érdeklődését a Youtube-on. Koppintás, arcoskodás, pénz, David Guetta, rap, telep. A hvg.hu rákérdezett.

hvg.hu: A Belehalok olyat csinált, amit még talán a Mizu sem. Egy hónap alatt ötmilliónál van a nézettsége Youtube-on.

Majka: Nem hiszem, hogy elérjük a 14 milliót, amit a Mizu csinált eddig. Szerintem, ők meghekkelték.

hvg.hu: Ti nem?

Majka: Azt sem tudom, hogyan működik, és mivel lehet klikkeket generálni.

hvg.hu: Egy Dundikás ígérettel?

Majka: Ugyan. Nem gondolod! Az egy vicc volt. És miért néznék azóta többen, mert azt írtam a Facebookra háromszázezernél, hogy ötszáznál kirakom a meztelen fotóját. Nem tettem.

hvg.hu: Lehet, hogy nagyon várják. Vagy nem lenne akkora ereje a bulának? Meg a bulvárnak?

Majka: Szerintem ez Magyarország legjobb nótája jelenleg. Nagyon magyar, és közben a tengerentúlon is megállná a helyét. Progresszív.

hvg.hu: Pedig a mondanivalóját tekintve kissé idejétmúltnak tűnik. Mármint a te életed szempontjából. Hol vagy már a gettós, gengszteres világtól?

Majka: Nem gettós, hanem életszagú a világa. Telepi. 22 éven át ott éltem, kaptam annyi inspirációt, ami elég egy életre. A dalt három éve írtam, akkor hiába voltam a csúcson, mégsem éreztem magam a helyemen. Az elveszettség és a magány utolért, ezt nem kell elmagyarázni azoknak, akikben munkál némi forradalmi ösztön és kivagyiság.

Majka, vagy Majoros Péter

Fotó:

hvg.hu: Miért nem akkor rukkoltál elő vele?

Majka: Talonba tettem, és volt egy csomó tévés melóm. A zenélés csak hobbi, ugyanis képtelenség megélni belőle. Összeálltam nemrég Curtis-szel, aztán BLR is hozzárakta a magáét. Most lett kész.

hvg.hu: De az a vád is ért, hogy loptad az alapot. Lehozták az eredetit, szinte egy az egyben ugyanaz a dallam.

Majka: Álljon meg a menet. Senki sem mondta, hogy én írtam a zenéjét. Nem vagyok zeneszerző. Előadó és dalszövegíró vagyok. Ezidáig Schrank Laci Doma csinálta a zenémet, először életemben interneten vettem meg. Los Angeles-i a srác, Cravy D-nek hívják. Kapcsolatba léptem vele, sőt azt is megbeszéltük, hogy változtatunk kissé a dallamon. De tényleg azt gondolja valaki, hogy a melódia miatt lett sikeres?

hvg.hu: Megjelenik a klipben és a szövegben is a „férfias” útkeresés. Ez a céltalan bandukolás csak a hip-hop sajátja?

Majka: A hip-hop zene halott. Amikor itthon Young –G-k meg Fluor Tomik veszik át a mikrofont, akkor egyet lehet érteni NAS-zel. A rap az más: örök, ugyanúgy, mint a rock. A popzene nyálasságát, a dance ritmusát megkoptatja az idő. A Pokolgépes gitárszaggatásra, az Ice Cube-os igazi fekete rapre nem hat az idő. A szociális mondanivalónak, az élet nyomorultságának, a sikerek megélésének kifejezésmódjai ezek a műfajok. Nem álcázott, nem képmutató. Ha nyolc kurvát megdugunk, azt le lehet írni, mert nem kell az imázsunkat ápolni. Ahogy a popelőadónak illik például.

hvg.hu: Ehhez képest előszeretettel összállnak azokkal a nyálasokkal a rap nagy öregjei.

Majka: Egy feltörekvő nemzedék az elmúlt hat évben David Guettás, dance-s alapokra helyezett beszédet tartják hip-hopnak. Ez teljesen félrevisz. Mi az, hogy Ludacris meg Asher vagy a Snoop Dog és Guetta? Be vannak szarva odaát az internetes letöltések miatt. Hogy most már nem 8 milliárd dollárt keresnek csak ötöt. Mi eddig kerestünk annyit, hogy meg tudjunk élni, most meg már nem tudunk megélni. Az internetnek ez a hatása. Attól én még nem fogom magam erőszakolni, és beállni egy popcsillag mellé. Nem leszek hamis. A klipben is azt szeretem, hogy nem lettünk elmaszkírozva, ilyen a fejünk, látszanak a ráncok. Sőt, kicsit még csúnyábbra vettük a figurát.

Majka Belehalok című száma
További videók

hvg.hu: Te is tudsz jópofát vágni, ha kell. Műsorvezetői szerepedben például.

Majka: Ez egy kaméleon szindróma. Ha két kisebbségi származású barátom ideül, akkor három perc múlva cigány vagyok, de ha két politikussal ülök le, akkor azokkal is szót értek. Isteni nagy adottság.

hvg.hu: Nem lesz belőle benyalás?

Majka: Ez érdekes... talán azért nem, mert ösztönös. De nem is én alkalmazkodom, hanem ők jönnek le az én szintemre. Mindenki tudja, hogy mit képviselek. Ezért van véleménye rólam az embereknek.

hvg.hu: A Való Világ történetében te vagy az egyetlen, aki hosszabb távon fenn tudott maradni a médiában, pedig mások is megosztják közvéleményt.

Majka: Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy mentálisan felkészültebb voltam, mint eddig bárki más a Villából. Sokkal jobb a reakcióidőm és rálátásom, hogy hogyan lehet valakiből valami. Amikor bementem, nem tudtam mi lesz, de amikor kijöttem, tudtam, hogy élnem kell a lehetőségekkel. Szerencsén kívül nekem akkor ott volt a Dopeman, akitől megtanultam a zene iránti alázatot, és egy színpadi viselkedési formát is elsajátítottam. Az már mindegy, hogy nem mindenben értettünk egyet. Aztán az RTL Klub is megtolt. De mégis leginkább a nézők, akik visznek a hátukon. Utálnak vagy szeretnek. Vagy azt mondják rám, hogy ez egy büdös, mocskos, senkiházi, vagy azt, hogy kurva jó arc.

hvg.hu: Bírod azt is, ha aláznak?

Majka: Azt senki sem bírja, de egy idő után rájössz, hogy nem tudsz mit tenni. Nem befolyásol. Szerencsére azt csinálhatok, amit akarok. Nem építettem egy olyan imázst, ami percek alatt romba dől. Nem lehet hazudni magadról sokáig, és karban tartani valakinek a hazug énedet, amikor ilyen gyorsan mozog az információ.

hvg.hu: Nem vagy hajlandó kompromisszumot kötni?

Majka: Egy makacs, önző, szemét paraszt vagyok, nem is tűrök beleszólást általában a dolgaimba. Meghallgatom a véleményeket, de nem fogadom meg. Ez egy lemezfelvételnél működhet, de a kereskedelmi tévénél nem. Ott nincsen szükség forradalmárokra, és ott kell a kompromisszum.

hvg.hu: A pénz miatt?

Majka: Nem, hanem, mert ez egy jó iskola.

hvg.hu: Akkor tényleg nem kaptad meg a „jó, büdös, nagy pofonokat” az élettől?

Majka: Lehettek volna nagyobbak is. A pénzen kívül mindenem megvolt régen is. Mindig elértem, amit akartam, mindig megdugtam, akit akartam. Mindig menő gyerek voltam. Még csórón is.

hvg.hu: A pénztelenség felemlegetése sokszor előkerül nálad, miközben azt sem rejted véka alá, hogy nincsenek anyagi gondjaid. A státusszimbólumok ezért ilyen fontosak?

Majka és a raj státusszimbólumok

Fotó:
Majka: A szemüvegre és az órára gondolsz? Hát igen. Mindenkinek fontos a pénz. Pénz nélküli boldogság csak a népmesékben van. Kell annyi pénz a zsebébe, hogy legyen másnap mit enni. A léptékben vannak különbségek. Nekem most kurva jó. Mindig annyit keresek, hogy meglegyen minden. Utazunk, vacsorázunk, ruhát veszünk. Szép kocsim van, de nem vágyom magánrepülőre. Mindig elköltöm a pénzemet. 21 éves koromig nem volt. 25 éves koromba láttam először a tengert. Befizettem a barátaimat egy útra. Megkönnyeztük. Most is megyek sokszor.

hvg.hu: Ehhez képest még mindig telepen élsz, csak nem Ózdon.

Majka: Nem tudom magamból kinevelni. 2007-ben írtam le: "Soha nem köpöm le az utcát meg a teret, de faszomnak se hiányoznak a tornacipős telek". Tényleg nem hiányoznak, és a pofonra visszatérve: akkor is szükség lett volna rá, amikor a villanyszerelést választottam, ahelyett, hogy érettségire és felvételire készültem volna. A telepen cigiztem, csajoztam, meg gengeltem. És még így is úgy érzem, hogy sok esetben jól döntöttem, mert a többiek 80 százaléka börtönben van, annak a 80 százaléka emberölésért. Döntések vannak, és választások: böriből ki-be, esetleg valami más. Persze sokkal nyugodtabb lennék, ha orvosi diplomám lenne.

Telep, Majka, örök

Fotó:

hvg.hu: Pedig úgy tűnik, jobban megy neked, mint egy magyar orvosnak.

Majka: Azért nem aggódom az orvosokért Magyarországon. Igen, mindig megtaláltam a pénz útját. A rafkósság megvolt bennem.

hvg.hu: Valaki ezt pofátlanságnak fordítja. A nőkkel kapcsolatos kinyilatkoztatásaid nem túl hízelgőek például.

Majka: Azért mert nem vagyok prűd? Nem hiszem, hogy félteni kellene a nőket. A kislányok manapság mit csinálnak? Shoppingolnak, és olyan madár után koslatnak, akik megveszi nekik a kocsit. Mert ezt látják Bódi Sylvitől, meg akik a címlapokat uralják. Én meg kimondom. Nem akarok álszent lenni. Csináltam már egy-két dolgot az elmúlt harminc év alatt. Láttam sok mindent, és azt gondolom, hogy az egész világot a dugás mozgatja. Ez nagyon rossz érzés, és nem tetszhet sokaknak. De attól még ez van. Nyilvánvalóan vannak más nők, és más emberek. De én ezt ismerem.

hvg.hu: Ők lennének a példaképek, a sztárok? Te az vagy?

hvg.hu: Ezt az egész sztárságot túllihegik az egész világon. Túl sokat gondolnak magukról az emberek.  Ugyanúgy mindenkinek el kell menni a boltba. Van, aki rosszul kezeli, én meg jól. Ugyanúgy élek, mint eddig. Csak keresek egy kis pénzt.

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:


41 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 13., 01:25 Joe Nash

Zsolti megkért (mert ő nem tudja kezelni az internetnek ezt a részét), hogy írjam be, hogy ő Ózdról csak Felhőre emlékszik

2012. május 9., 21:43 Szabó Bence

igaza van bazmeg !! nem szállt el mint a többi sutyerák a tévében ! maradt ugyan az aki régebben ! a vér kötelez phuuszt ! :)

2012. május 9., 17:34 mukiwa

En sok irigy, buta embert latok akik szamomra erthetetlen modon olyan cikkeket is elolvasnak, olyan musorokat is megneznek es olyan zeneket is meghallgatnak amik nem erdekli oket. Aztan kommentelnek. Szerintem ez szanalmasabb mint ahogy egy-ket hozzaszolo jellemezte Majkat...

2012. május 3., 22:55 Halber Leoni

Helenanagy

Az én véleményem nem olyan vélemény, mint ,,a világot a dugás mozgatja,, kezdetu szoveg. Miért nem inkább ezt támadod meg? Ha nem lenne pletyka, reklám-neten, plakáton, szórólapon, akkor ez a fajta egyéniség-istenítés ki lenne halva a társadalomból. És ha a reklámért is fizetni kell, akkor inkább magam választanám ki, ki reklámozza mondjuk a Lottót, energiaitalhoz pl. hozzá sem nyúlnék, ha valamelyik valóságshow-szereplo pózolna vele. Ennyit a polgárpukkasztásról. O most azt hiszi, hogy sinen van az élete, mert mintha belelátna a fejekbe.

2012. május 3., 08:40 Halassy Ádám

Nem hülye ez a figura. Annyi celebet és sztárt (ideértve a tehetségkutatók felfedezettjeit) kitermeltek az elmúlt években a kereskedelmi csatornák, és alig néhány maradt a felszínen. Az egyik Majka. Lehet nem szeretni a zenéjét. Én sem szeretem, nem is nagyon hallgatom, de azt el kell ismerni, hogy ha valaki ennyi idő után sem süllyedt el, akkor az tud valamit.

A figura ugyanis nem hülye. Van saját véleménye, ami nem épp gyakori mostanság. Megszoktuk, hogy a kereskedelmi csatornák felkapnak valakit, kiszipolyozzák, aztán eldobják. Majka fordított egyet rajta: ő él meg a csatornák hátán. Szerintem jó arc.

További 36 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


"Makacs, önző, szemét paraszt vagyok" - Majka-interjú. Vigyázat, explicit
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Olvasóinak nagy része rendszeresen az íróasztalánál fogyasztja el az ebédjét, bár a legtöbben még közülük is azt gondolják, hogy ez nem jó.

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X