Pollenszezon: az eperfafélék okozzák most a legtöbb gondot

2012. május 04., péntek, 20:16
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ;

A hét elejétől fokozatosan erősödött a pollenterhelés az országban, a legtöbb gondot most az eperfafélék okozhatják az allergiásoknak. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához péntekig beérkezett adatok szerint tíznél is több tavaszi fa szórja virágporát most egyszerre, de a nyári gyomok pollenszemei is megjelentek a levegőben - közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken.

Fotó:

A héten az eperfafélék pollenkoncentrációja elérte a "magas" szintet, de hétfőn Miskolcon és Szekszárdon a "nagyon magas" szintet is. Emellett ismét megemelkedett a kőris pollenjének mennyisége. Több helyen közepes,  Budapesten, illetve Pécsett "magas" koncentrációt mértek. Szintén erősödött a fenyőfélék pollenszórása, a zalaegerszegi mérőállomáson "magas" tartományba eső értéket is regisztráltak.

A következő napokban tüneteket okozhatnak még a platán, a gyertyán, a ciprus- és tiszafafélék, a nyír, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora is. Pécsett és Zalaegerszegen emellett a pázsitfűfélékre, illetve a zalai megyeszékhelyen a csalánfélékre érzékenyeknek is lehetnek még allergiás tüneteik.

A mérőhálózat adatai szerint megjelentek a bodza, a szelídgesztenye, valamint a nyári gyomok közül a lórom, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is. Ugyanakkor csökkenőben van a tölgy virágporának koncentrációja, de még mindig közepes (Budapesten, csütörtökön magas) értékeket mértek.

Az ÁNTSZ arra is kitért, hogy a nyárfa vattás termése nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök, vagyis "levegővel telt" (tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó) sejtnyúlványok találhatók, amelyek a szélben a termés terjedését segítik elő.Pollenszezon: az eperfafélék okozzák most a legtöbb gondot
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Gép mellett ebédel? Ne tegye!

Olvasóinak nagy része rendszeresen az íróasztalánál fogyasztja el az ebédjét, bár a legtöbben még közülük is azt gondolják, hogy ez nem jó.

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X