szerző:
MTI

A hét elejétől fokozatosan erősödött a pollenterhelés az országban, a legtöbb gondot most az eperfafélék okozhatják az allergiásoknak. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához péntekig beérkezett adatok szerint tíznél is több tavaszi fa szórja virágporát most egyszerre, de a nyári gyomok pollenszemei is megjelentek a levegőben - közölte Facebook-oldalán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken.

©

A héten az eperfafélék pollenkoncentrációja elérte a "magas" szintet, de hétfőn Miskolcon és Szekszárdon a "nagyon magas" szintet is. Emellett ismét megemelkedett a kőris pollenjének mennyisége. Több helyen közepes,  Budapesten, illetve Pécsett "magas" koncentrációt mértek. Szintén erősödött a fenyőfélék pollenszórása, a zalaegerszegi mérőállomáson "magas" tartományba eső értéket is regisztráltak.

A következő napokban tüneteket okozhatnak még a platán, a gyertyán, a ciprus- és tiszafafélék, a nyír, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora is. Pécsett és Zalaegerszegen emellett a pázsitfűfélékre, illetve a zalai megyeszékhelyen a csalánfélékre érzékenyeknek is lehetnek még allergiás tüneteik.

A mérőhálózat adatai szerint megjelentek a bodza, a szelídgesztenye, valamint a nyári gyomok közül a lórom, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is. Ugyanakkor csökkenőben van a tölgy virágporának koncentrációja, de még mindig közepes (Budapesten, csütörtökön magas) értékeket mértek.

Az ÁNTSZ arra is kitért, hogy a nyárfa vattás termése nem allergén. A magokon úgynevezett repítőszőrök, vagyis "levegővel telt" (tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó) sejtnyúlványok találhatók, amelyek a szélben a termés terjedését segítik elő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!