szerző:
MTI

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint nemcsak belpolitikai, de az általa eddig megismert külföldi vélemény alapján nemzetközi botrányt is hozhat, ha Magyarországon elfogadják az egészségügyi kamarai tisztségviselőket érintő módosító javaslatot.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága kedden egy olyan, az ágazatban működő kamarák tisztségviselőit érintő módosító indítványt nyújtott be, amelynek értelmében már ez év október végéig újra kellene választani a köztestületi tisztségviselőket.

Éger István - aki Németországban tartózkodik hivatalos úton - az MTI-nek csütörtökön, telefonon nyilatkozva azt mondta: megdöbbenéssel értesült a javaslatról. Közlése szerint a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényt a közigazgatási egyeztetés során a kamara is megismerte. A köztestület erről alkotott állásfoglalását sajtótájékoztatón, majd az egészségügyi bizottság ülésén is kifejtette. "A kamarai törvényről ekkor még szó sem volt, előjele sem volt annak, hogy ezt módosítani akarják" - fogalmazott a MOK elnöke.

Véleménye szerint a javaslat "durva politikai beavatkozás a szükségszerűen önszabályozó szakmai kamarák életébe, ami egy polgári demokráciában megengedhetetlen". A MOK elnöke szerint "nyilvánvaló, hogy nem a bizottság, hanem egyértelműen Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ténykedése rejlik emögött".

A javaslat értelmében az egészségügyben működő három - az orvosi, az egészségügyi szakdolgozói, valamint a gyógyszerészi - kamarából két elnök, plusz számos kamarai vezető "ki lesz rúgva" - vélekedett Éger István.  Szerinte az, hogy már nem csak azokat nem lehetne újraválasztani, akik két egymást követő ciklusban vezetők voltak, hanem azokat is, akik 1994 óta valaha is tisztségviselői posztot viseltek, az "egyes személyek garantált kizárásáról szól".

Ezen kívül a köztestületek önszabályozó, és nem utolsó sorban gazdasági tevékenységét is erősen korlátoznák, ráadásul a "szükségtelen, de rendkívüli választás lebonyolítása is millió forintokat igényel" - fogalmazott.

Éger István megjegyezte: mostani németországi útja során az orvosok világszövetségének főtitkárával is találkozott, aki szintén megdöbbenéssel fogadta a magyarországi terveket. Éger István kitért továbbá arra, hogy szükségszerűen az európai orvosok állandó bizottságának elnökét is értesíti a fejleményekről, hiszen "az európai orvosi kamara" alelnöki posztját jövő januártól ő maga tölti be. Kivéve, ha MOK-elnöki pozíciójából "kirúgják" - tette hozzá Éger István, aki szerint ez az ügy rendkívüli módon ronthatja a magyarországi döntéshozók nemzetközi hitelét.

A MOK elnöke - mint mondta - bízik abban, hogy sem a kormány, sem Balog Zoltán, az egészségügyi ágazatot felügyelő újonnan megválasztott emberi erőforrás miniszter nem vállalja a módosítással együtt járó botrányt, és ha a kormány elé kerülne a javaslat, a kabinet ennek fényében dönt majd annak sorsáról.

Gyenes Géza, az egészségügyi bizottság jobbikos alelnöke csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a Jobbik bízik abban, hogy az egészségügyi kormányzat megváltoztatja véleményét és "nem nyit újabb frontot" az egészségügyi dolgozói kamarák tisztségviselőinek megválasztása kapcsán. Hozzátette: remélik, hogy a kormánytöbbség eláll ettől a módosítástól, amennyiben mégsem, úgy a Jobbik határozottan tiltakozni fog a módosítás ellen.

Kovács József, az egészségügyi bizottság fideszes elnöke, az általuk benyújtott javaslatról csütörtökön az MTI-nek elmondta: a parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvényhez kapcsolódó módosítóként benyújtott indítvány értelmében 2012. október 31-ig új kamarai választásokat kell tartani a köztestületeknél. Nem indulhatnak viszont kamarai tisztségért azok, akik már két ciklust betöltöttek. Az ilyen tisztségviselők megbízatása legkésőbb október végén mindenképpen, eredménytelen választás esetén is megszűnik.

Mint mondta: a tapasztalatok szerint a köztestületi választásokon eddig alacsony volt a részvétel, ezért rugalmasabb választási rendszerek bevezetését szorgalmazzák az arányos képviselet biztosítása érdekében. A javaslat rögzíti továbbá a választások alapvető dokumentációs követelményeit, a kamarai vezetésben szigorúbb rotációs szabályokat vezetnek be, továbbá előírja a kamarai gazdálkodás átláthatóságát. Ezen felül kimondja, hogy politikai szereplők nem tölthetnek be kamarai tisztségviselői posztot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!