Hét kétely és hét válasz az Éden Hotelről

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Viasat; Éden Hotel; Éden Hotel 2; aranypart; Hét dolog; Éden Hotel Levi; Éden Hotel Niki; Éden Hotel Edina;

A Viasat valóságshow-jának döntője előtt összeszedtünk hét érdekességet, amire az Éden-rajongók kíváncsiak lehetnek.

Éden Hotel, mi az? Ezt a kérdést fogják feltenni a cím láttán azok, akiket nem érdekel, miként harcol a nő és a férfi, vagy akiknek nincs tévéjük és lemaradtak a második évadjának döntőjéhez érkező Viasat-műsorról. Pedig kétségtelen, hogy a legsikeresebb brazil szappanoperák, de a hollywoodi szerelmi drámák is csak kullognak a taktikai játéknak becézett Éden Hotel formátum mögött, hisz hitelesebben képezi le a mindennapi párkapcsolati, baráti, de még a munkahelyi harcokat is a luxuskörülményekbe csomagolt nagy, büdi valóság.

Kíváncsiak voltunk, miként alakítja a show stábja az eseményeket, a hivatalos válaszok Prukner Brigittától, a Viasat saját gyártású műsorainak producerétől érkeztek, és persze sok további kérdést felvetnek még a szemfüles nézőkben. Íme, hét kérdés, hét válasz és hét kétely.

hvg.hu: Ki volt a stylist? Beleszóltatok-e bármilyen mértékben, hogy mit húzzanak és mit vegyenek le a szereplők.

Prukner Brigitta: Természetesen volt a műsornak stylistja: Lakatos Márk, aki az utazás előtt adott a játékosoknak tanácsokat, a saját ruhatárukból segített nekik összeválogatni a forgatásra alkalmas darabokat és a produkciótól is kaptak felszerelést. Emellett Márk Horváth Évát öltöztette.

Éden-stílus

Fotó:

A stílustanácsadás nem minden esetben volt sikeres, de ez az Éden Hotel egyik bája. Az a gyanúnk, hogy szerződésben ki van kötve a dress code: a szoknya nem érhet combközép alá, például. A hajba kerülő virágról is értekeztünk már, kételkedünk, hogy mindenki önszántából hajlandó volt füle mögé gyűrni a növényt.

hvg.hu: Miként egyengetik a karrierjüket a volt luxusreszort-lakóknak? Mintha nem lenne olyan heves ambíciójuk a médiamunkára.

P.B.: Az Aranypart című realitynkben szerepeltek négyen az első Éden Hotelből, ahogy a hamarosan a VIASAT6-on jelentkező Büntető című műsorunkban is feltűnik majd Éden Levi mint játékvezető. Mindegyikükre igyekszünk odafigyelni és akár közös projektekben részt venni. (pl. az Aranypartból ismert Levente és Ádám zenekarában). A jövőben is számolunk velük. Nyomon követjük a pályafutásukat. A szerződésük egyénenként eltér, így általánosságban ezekről nem is érdemes beszélni.

Az Éden Hotel első szériájának szereplői az Aranypartban is buliztak tovább

Fotó:

A keresztmarketing tehát a Viasatnál is működik, érthető módon a pontos kikötéseket nem árulják el.

hvg.hu: Sokakban felmerül a kérdés: forgatókönyv alapján folytak az események?

P. B.: A műsor nem úgynevezett scripted reality. Amit a szereplők mondanak és tesznek, azt ők határozzák meg. Ez egy olyan reality, ahol kevés szabály van, hiszen tényleg bármi megtörténhet, de a kevés szabály egyike, hogy a játékosok maguk döntenek arról, hogy a különböző szituációkban és konfliktushelyzetekben hogyan cselekednek és a sorsukat ezzel hogyan irányítják.

A sorsuk irányításába számos alkalommal belekötött a Viasat, néhány szereplő gyanúsan könnyen esik ki, mások hihetetlen módon megússzák, vagy kapnak még egy esélyt. Kíra például visszatérhetett egyszer kiesése után. De mivel nézőként nem látunk bele az egyes feladványok, játékok eredményeibe, kételkedünk abban is, hogy valóban Levente és Szöcske volt az például, akik legkevesebbet tudtak egymásról egy korábbi teszten. Számos alkalommal érezhető, hogy a Nagy Testvér (Viasat) machinál és semmi befolyásuk nincs a versenyzőknek sorsuk alakulásába. Talán egy bátrabb játékos megírja majd, a "Ha én egyszer kinyitom a számat" című leleplező művet az Éden Hotelről.

hvg.hu: Az adások alatt figyelik-e, mérik-e a nézők reakcióit, hogy aztán ezek alapján újravágják az egyes epizódokat?

P. B.: A nézők reakciói nem befolyásolják a történet alakulását, hiszen azt már előre leforgatjuk. A vágást kizárólag a reality szálai irányítják, a megtörtént események alakítják. Vannak olyan dolgok, amelyek nagyobb hangsúlyt kapnak, és amelyek kiválasztásánál kalkulálunk a nézők igényeivel, hiszen nekik készítjük a műsort. De ez csupán azt jelenti, hogy a napi 24 óra történéseiből kidomborítjuk azt, amiről úgy gondoljuk, hogy a legjobban érdekelheti őket.

Nem számítottunk más válaszra, de ahogy a héten kiderült a Csillag születikről, hogy a zsűrinek konkrét utasítások alapján kell „spontán” véleményeiket megfogalmazniuk, a Viasatos-machináción sem csodálkoznánk.

hvg.hu: Segítik-e a játékosokat pszichológusok a történtek feldolgozásában, hogy kezelni tudják az ismertséggel járó stresszt?

P.B.: Amennyiben bármilyen problémájuk akad, akkor mindig fordulhatnak hozzánk, hiszen sokkal jobban ismerjük azt a médiavilágot, ami őket fogadja, miután kikerülnek a műsorból. Sőt, miután nem ez az első ilyen jellegű produkciónk, sok hasznos tapasztalat megosztásával is segíthetjük őket. Eleve olyan karaktereket válogatunk a műsorba, akik nem csak szépek és bevállalósak, hanem talpraesettek és taktikusak is. Kell, hogy bírják idegekkel a küzdelmet. Ráadásul a kiszemelt játékos jelöltek alkalmasságát külön pszichológiai teszteken is szűrjük. Nincsenek olyan szélsőséges esetek, mint például BB Évi, sőt az Éden Hotel első szériájának bulizós szereplői közül többen megállapodtak a műsor után: Nikinek és Leviéknek is nemokára gyermeke születik.

Kötélidegzet vs paradicsomi állapot

Fotó:

Öröm hallani, hogy révbe értek. Jobb érzésű nézőkben viszont felmerül, hogy a legtöbb jelentkező nem tudja, mire vállalkozik egy ilyen szerepléssel. Tizenkét héten át bizonytalanságban tartani, és érzelmeikben befolyásolni az embereket a nézettség kedvéért karcolja az erkölcsi határokat. De kettős a mérce, mert az aggodalmaskodások ellenére mi is várva várjuk a döntőt. Szégyen és gyalázat!

hvg.hu: Hogy zajlanak az adásban látható interjúk? A nap folyamán mikor, milyen időközönként és hol kellett jelenteniük a szereplőknek és ki kérdezte őket?

P.B.: A játékosok nem „jelentenek”, hanem az adott helyzeteket reagálják le az interjú szobában, akkor, amikor ezek megtörténnek.

Az interjúk során észlelhető a legtöbb baki. Kétséges, hogy a történtek és az interjú között valóban csak pillanatnyi időbeli távolság van, hisz a szereplők más ruhákban, sminkkel, vagy anélkül reagálnak. A beszédet pedig többször megtöri egy-egy furcsa döccenő a vágószoba árnyékában.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X