szerző:
hvg.hu

A már májusban is erős UV-sugárzás nem csak a bőrt veszélyeztetheti, a szemet is. Milyen a hatásos védelem, és a jó napszemüveg?

Már a májusi napsugárzás is megpróbáltatást jelenthet a szemnek, így a jó minőségű napszemüveg ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen. Nem ajánlatos piacon, szupermarketben, utcán napszemüveget vásárolni, mert azok nem garantáltan UV-szűrősek. Ugyanis lehet összefüggés a szemüveg ára és a valódi szűrési tulajdonság között. Mindenképpen hasznos, ha kétség esetén ellenőriztetjük egy optikába a meglévő napszemüvegünket, az optikusok többsége egy készülékkel be tudja mérni, valóban van-e benne UV-A, UV-B, illetve UV-C védelem.

A gyermekeket is érdemes hozzászoktatni a napszemüveghez, különösen mivel az ő szemlencséjük még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére, és így később is természetes lesz számukra a viselet. Fátyolfelhők esetén is lehet erős az UV-sugárzás, akik pedig szemműtéten estek át (bármilyen típusún is), mindenképpen védjék a szemüket.

Nem azért jó, mert sötétebb

©

Az UV-szűrés tekintetében egyáltalán nem számít, milyen színű és sötétségű lencse van a napszemüvegben – vagyis tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. Ugyanis a túlzottan sötét lencse mögött jobban kitágul a pupilla, és így több ultraibolya sugár jut a szembe. Ma már a lágy kontaktlencsék nagy része is tartalmaz UV szűrőt, pedig ránézésre ezt senki nem mondaná meg, hiszen színtelenek.

A szín tekintetében annyi biztos, hogy a zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, síeléshez pedig ajánlatos kéket választani, ugyanis ez a szín jól ellensúlyozza a vakító fehérséget.

Szembetegségeket okozhat

"Több szemészeti probléma kialakulásáért is felelőssé tehető az UV-sugárzás. Káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, a vége pedig a színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése lehet" – mondja Tóth Eszter, szemész, kontaktológus.

Ahol az UV-sugárzás visszaverődik (víz mellett vagy havon) még nagyobb a veszély. Ilyenkor ugyanis hóvakság (fotokeratitisz) alakulhat ki, amely igen fájdalmas, de általában 1-2 nap alatt magától gyógyul. Ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, akkor egyéb szemfelszíni elváltozások is keletkezhetnek, mint például kúszóhártya.

Közel 20 millió embert érint a szürkehályog (katarakta), ez a betegség a komolyabb látásromlások mintegy feléért felelős. Számos vizsgálat igazolta már a napfény és a szürkehályog kialakulásának kapcsolatát. A sárgatest-sorvadás (makula degeneratio) az éleslátás helyének időskori károsodása, az 50 éves kor felett kialakuló, jelenleg gyógyíthatatlan vakság főbb okozója. Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy az UV-sugárzás szerepet játszik a retina öregedésében, és a sárgatest sorvadásban. De bizonyos gyógyszerek fokozzák a napfény hatására kialakuló szem- vagy látáskárosodás veszélyét. Ilyenek például a fogamzásgátlók, a vízhajtók, néhány antibiotikum és egyes nyugtatók.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!