5 tanács a napozáshoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: tanács; bőrrák; bőr; napozás; leégés; bőrpír;

Hajszálvékony a határ az egészséges és veszélyes napozás között. Kísérletezni egészségtelen és fölösleges. Segítünk lebarnulni.

Hogy mitől vonzó a barna bőr, az egy mélységesen mély kultúrtörténeti kérdés, több érettségi tételre elegendő adattal és tudományos elemzéssel. Erről ezért most nem is értekezünk, csak arról, hogy miként érhetjük el. Sőt, arról írunk, hogyan NE érjük el, mert hiszen bármilyen vonzó is a napbarnított bőr, a telhetetlen napfürdőzés egészségtelen – olyannyira, hogy semmi sem éri meg.

Fotó:

Legfontosabb: önismeret

Először is fontos, hogy ismerjük bőrtípusunkat, ehhez segítségül 5. fő kategóriát határozunk meg.

Az 1. kategóriában a vámpírok szerepelnek, őket most nem elemezzük.

A 2., a hamvasbőrűeké, már a homo sapiens sapiensek osztálya, és tagjai a legveszélyeztetettebbek. Ők azok, akik sosem barnulnak le. Még kicsit sem. Ha nap éri őket, leégnek. Nekik azt tanácsoljuk, hogy válasszanak más szépségideált, mint a mediterrán. A középkori udvari szépség például kifejezetten a porcelán fehéret és a vörös hajat támogatja.

A 3. kategóriában a vikingek szerepelnek, akiknek még mindig meggyűlik a baja az UV sugarakkal. Egy-egy óránál többet ne töltsenek a napon. Néhány nap, talán egy hét is eltelik, míg a barna szín megjelenik.

A 4. kategória a carmeneké. Nekik is az egy-egy óra felhalmozását javasoljuk. Egy héten belül azonban messzebb jutnak a mediterrán szépség megszerzésében, mint érzékenyebb társaik.

Az 5. kategóriát az szemirámiszi közel-keleti bőrtípus uralja. Jól állja a sugarakat, ők picit túlléphetnek az egy-egy órás fürdőzésen. Egy hét múlva bronz színnel villoghatnak.

Önismereten túl

Bármely kategóriába tartozunk is minden esetben igaz, hogy

 - több alkalommal keveset napfürdőzzünk, ne egyszerre sokat;

 - felhős, fátyolos ég alatt is barnulunk, de akár árnyékban is, ha a közelben vízfelszín, parti föveny vagy sziklafal veri vissza a nap sugarait – ezek a percek is napozásnak számítanak;

 - a déli verőfényben, ha nem muszáj, ne tartózkodjunk a szabad ég alatt.

Barnulás vs. leégés

A színünket az UV sugaraknak köszönhetjük. A barna színt az UVA, vagyis a hosszabb hullámhosszú sugarak váltják ki, mégpedig úgy, hogy bőr mélyebb rétegeiben megkezdődik a pigment termelés. Ez tehát természetes reakció, és arra kell törekednünk, hogy kizárólag ez a folyamat induljon el.

Ahhoz, hogy így legyen, részben a fenti szabályokat kell betartanunk, amivel elkerüljük, hogy bármilyen sokk érje a bőrünket. Másrészt a rövid hullámhosszú UVB sugarakat szeretnénk kiszűrni, amelyek a bőrpírt, rosszabb esetben az égést váltják ki. Amikor naptejet válogatunk, arra kell figyelnünk, hogy megfelelő fokú védelmet nyújtson az UVB sugarak ellen. Természetesen minél veszélyeztetettebb kategóriába tartozunk, annál erősebb védelmet biztosító naptejet kell vennünk – ezt faktorszámban mérik.

Ha mégsem sikerült elkerülni az első kellemetlen leégést, akkor rögtön kezeljük. Először egy gyors fürdés, lehetőleg hűvösen tartott vízzel, hiszen egy gyulladást kezelünk. Utána a tiszta bőrre a (szintén gyulladáscsökkentő) kamilla készítmény, levendula vagy körömvirág kivonatokból készült bőrápolók kerüljenek.

Nyárelőn és nyárutón

Természetesen a bőrápolás túllép a napozás óráin és az utókezelésen. Először is, ha küzdünk a barna színért, akkor figyeljünk arra is, hogy elegendő folyadékot igyunk.

Másodszor nyár előtt és után jelentkezzünk be a bőrgyógyászhoz, és nézessük át az anyajegyeinket. A rosszul ápolt vagy a környezeti sokkoknak kitett bőr anyajegyei könnyen kerülnek veszélybe, akár bőrrák is kialakulhat. Ez egy-egy vizittel megelőzhető, fájdalommentesen.

Az sem mindegy, hogy mit eszünk vagy iszunk. Kérdezzük meg a tengerimalacunkat, hagyott e egy darab sárgarépát vagy paradicsomot, ezekben egy halom olyan vitamin található, ami megerősíti a bőr ellenállását és egészségét. De egyébként a kávé is megvéd a bőrráktól, ráadásul ehhez nem kell a tengeri malactól engedélyt kérni.

Könnyű betartani ezeket a szabályokat. Innentől kezdve egészséges a napozás.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X