szerző:
MTI

Könnyen megjelenhet a kanyaró a július végén kezdődő londoni olimpián és a héten induló, lengyel-ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságon - figyelmeztet az Egészségtudatos Utazásért Program.

Az olimpia, az Eb, továbbá a különböző zenei fesztiválok miatt nő az utazások száma, így a fertőző betegségek terjedésének veszélye is - közölték az Egészséges Ifjúságért Alapítványhoz fűződő program szervezői kedden az MTI-vel.

Az egészségügyi hatóságok szerint a sportrajongók számára fenyegetést jelent az idei év két nagyszabású európai sporteseménye: mivel kevesen vannak beoltva, könnyen megjelenhet a kanyaró az olimpián és a futball Eb-n.

A szervezet szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC), valamint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) is azt javasolja a játékok helyszínére utazóknak, hogy - ha korábban még nem voltak - indulás előtt oltassák be magukat kanyaró ellen. A közlemény arra is kitér, hogy a szomszédos Romániában az év első negyedében 1268 kanyarós beteget, míg Ukrajnában az idén már 6000 megbetegedést regisztráltak.

A vírusok közül elsősorban azok terjednek könnyen, amelyek cseppfertőzéssel vagy szennyezett élelmiszerekkel kerülnek a szervezetbe, ilyen például a hepatitis A. Az egészségtudatos utazást hirdető szervezők a Bulgáriába, Horvátországba és Törökországba tervezett utazások esetében mindenképpen ajánlják a hepatitis A és B vírus elleni védőoltást.

Ezzel együtt azt is javasolják: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott legfrissebb járványügyi térképek alapján mindenki tájékozódjon arról, hogy a célországban milyen fertőzéses megbetegedéssel kell számolni.

Az OEK április végi járványügyi jelentésében hívta fel a figyelmet arra, hogy Ukrajnában az elmúlt időszakban fokozottan terjedt a kanyarójárvány, és mivel a június 8-án kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra több százezer szurkolót várnak az országba, a szakemberek arra számítanak, hogy a járvány terjedése felgyorsulhat. Az OEK a magyar állampolgároknak akkor azt ajánlotta, hogy 15 hónaposnál fiatalabb, a kanyaróval szemben nem védett gyermekekkel lehetőleg ne utazzanak Ukrajnába.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!