szerző:
hvg.hu

Szerdán front nem éri el a Kárpát-medencét, de a hidegfrontot követő lehűlés még okozhat panaszokat az érzékenyebbeknél. A napos időben javul a közérzet, és a pollenkoncentráció is csökken kissé - olvasható a Meteoklinika előrejelzésében. A következő napokban erőteljes melegedés várható, érdemes felkészíteni a szervezetünket a nehezebb időszakra.

Szerdán frontmentes idő várható, viszont a hét leghűvösebb reggelén fokozódhatnak az ízületi és reumatikus panaszok. A sok napsütés hatására javul a közérzet, az időjárás pozitív hatásai érvényesülnek, a 20 fok körüli hőmérsékletek mellett igazi kirándulóidő ígérkezik. Felfrissülhetünk ezen a napon, a következő napokban erőteljes melegedés várható, érdemes felkészíteni a szervezetünket a nehezebb időszakra. Hajnalban az alacsonyabb hőmérsékletek miatt ajánlott rétegesen öltözködni, könnyebben megfázhatunk - figyelmeztet a Meteoklinika.

A déli órákban az UV-sugárzás erős fokozatot ér el, értéke meghaladhatja a 7-est, így ajánlott a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő szerekkel védekezni. Az érzékenyebbek bőre már 20 perc alatt is leéghet, ezért ők, valamint a kisgyerekek használjanak minimum 40-es faktorszámú naptejet, de másoknak is ajánlott a 25-30-as faktorszámú fényvédő szer alkalmazása. 11 és 15 óra közt kerüljük a tűző napot, valamint hordjunk lenge, világos színű ruházatot!

©

A hidegfrontot követő lehűlés hatására csökkent a növények pollenszórása, így az allergiások kissé könnyebb napokat élnek meg. A napos időben viszont gyorsan emelkedik majd a koncentráció, délután már gyakran okozhatnak kellemetlen tüneteket az allergének. Jelenleg a pázsitfűfélék okozzák a legtöbb panaszt, emellett a csalán, a lórom, valamint az útifű pollenjei találhatóak meg nagyobb mennyiségben a levegőben.

Délelőtt északkeleten még előfordulhat kisebb eső, így átmenetileg csúszós útszakaszokkal találkozhatunk. Ezeken a területeken ajánlott nagyobb követési távolságot tartani, valamint a sebességet is mérsékeljük kissé, mert megnövekedhet a féktáv. Napközben a közlekedésben veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés viszont időnként zavaró lehet, célszerű napszemüveget magunkkal vinni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!