Színészek szállták meg Pécset

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Pécs; poszt; Mácsai Pál; Márta István; Cserhalmi György; színészek; magyar színházak;

Színészinvázió, hajnalig hangos sétálóutca, könnyűzene, képzőművészet, irodalom és persze mindenféle színház masszív elegye: ma startol a tizenkettedik Pécsi Országos Színházi Találkozó, ami a rutinos POSZT-látogatóknak is bőven tartalmaz majd kellemes és kellemetlen meglepetéseket. POSZT-kalauz kezdőknek és haladóknak.

A POSZT egyik legnagyobb fegyverténye, hogy bár színházi találkozóról van szó, ahol minden túlzás nélkül megfordul a magyar színházi élet színe-java, itt az is megtalálja a számítását, akit teljesen hidegen hagy a színházművészet.

A színházi seregszemle mellé az elmúlt 12 évben egy komplett fesztiválmelletti fesztivál épült ki több száz programmal, ráadásul ha valamikor, akkor ebben a bő hétben Pécs tényleg a kultúra fővárosa az egy négyzetméterre jutó kulturális programok és művészek tekintetében.

Borucca helyett Zsolnay Negyed

A tizenkettedik POSZT-ot a tavaly hivatalba lépett Márta István művészeti igazgatónak köszönhetően elérte a reformláz, ami drasztikus, egyelőre kétesélyes változtatásokkal jár. A leglátványosabb ezek közül, hogy a fesztivál, még pontosabban a fesztiválmelletti fesztivál, azaz a POSZT OFF elbukta egyik klasszikus helyszínét, a Székesegyház előtt található sétateret. Itt eddig minden évben ital és ételárusok tömege települt ki, létrehozva az ügynevezett boruccát, ami ideális volt azon helyiek és turisták számára, akiket a POSZT ugyan annyira nem érdekelt, de jólesett kiülniük a fák alá egy jó fröccsel, ráadásul pedig egy-egy koncert révén kultúrát is fogyaszthattak.

POSZT: színházi találkozó Pécsett 2012

Szabadprogram: a színészek megközelítése nem tilos

Fotó:

Borucca lesz majd pár hét múlva a Sétatér fesztiválon, ám a posztolóknak addig is az ellenkező irányban fekvő, messze a belváros hagyományos határain túl található Zsolnay Negyedbe kell elzarándokolniuk, ha némileg hasonló élményre vágynak. Mindez minden bizonnyal egyáltalán nincs összefüggésben azzal a ténnyel, hogy Márta István, a POSZT művészeti igazgatója a budapesti Új Színház elbukása után a Zsolnay Negyed igazgatói posztjára került Pécsett, illetve azzal, hogy a városvezetés nagy erőkkel próbálja megszerettetni a tízmilliárdos beruházásból felhúzott, a pénzt egyelőre inkább vivő, mint hozó kulturális komplexumrengeteget a pécsiekkel és a turistákkal.

POSZT Pécs 2012

Éjjel-napppal nyitva tart a város

Fotó:

Ez nem jelenti azt, hogy a történelmi belváros programok nélkül maradna, ráadásul az erre járóknak idén se nagyon kell keresniük látni- és hallgatnivalókat; azok megtalálják őket. A Széchenyi-tér alatt található Kossuth téren minden este koncertek várják a járókelőket, és a céltudatosan választókat, a főtéren péntektől az Alexandra Könyvhét keretében bámulatosan gyorsan elverhetjük minden pénzünket könyvekre (ami talán még mindig jobb, mintha mindenféle italokra költenénk), cserébe pedig írókkal hallgathatunk beszélgetéseket. A szomszédban lévő Művészetek és Irodalom Házába már nem véletlenszerűen érdemes betérnünk, hanem tudatosan – hirtelenjében Szálinger Balázs és Erdős Virág zenés irodalmi estjét ajánlanánk az itteni események közül, amelyen Beck Zoltán (30Y) és Szűcs Krisztián (HS7) működik közre.

Dobj fel egy követ, híres embert találsz

Ne legyünk álszentek: a POSZT egyik legjobb része a celebspotting Pécs belvárosában, amely kapcsán lelkiismeret furdalásunkat csökkentheti, hogy itt olyan hírességeket láthatunk (ha van kedvünk és merszünk, akár beszédbe elegyedhetünk velük), akiknek komoly teljesítmény van a háta mögött. Matematikailag elenyésző annak az esélye, hogy ne találkozzunk több ismert színésszel és médiaszemélyiséggel: a Király utcán végighaladva a nap tetszőleges szakában a POSZT ideje alatt közös mókázásra is van esély a színészkocsmának, avagy előkelőbb nevén Fesztiválszalonnak köszönhetően, amely a Pécsi Nemzeti Színház hátsó bejáratánál üzemel esténként. Csak a díszletrakodókra ügyeljünk.

A POSZT OFF egyik legközönségbarátabb része a színészekkel való beszélgetés, amelynek idén a Király utca elején található Palatinus hotel volt sörözője ad helyet. A fesztivál idei díszvendége Cserhalmi György, aki hétfőn Pogány Judittal beszélget, de lehetőségünk lesz itt megfigyelni Mácsai Pált és Für Anikót is.

Színház egész Pécs

Ha nem bírnánk magunkkal, és mindenképpen színházba vágynánk, akkor a már rég betelt versenyelőadásokon kívül is van esélyünk kielégíteni kultúrszomjunkat. Pécs tényleg színházzá alakul erre a röpke kilenc napra, ami egyrészt azt jelenti, hogy a Pécsi Nemzeti Színház előtt található Színház-téren, illetve a Széchenyi-tér ellenkező oldalán fellelhető Jókai-téren mindig találhatunk valami néznivalót (idén új helyszín a jobboldali színházcsinálókat tömörítő Magyar Teátrumi Társaság sátra a Széchenyi-téren).

Színházi találkozó POSZT Pécsett

A Pécsi Nemzeti Színház: nagy forgalom várható

Fotó:

A POSZT versenyprogramjára nem bekerült, ám ettől még az esetek többségében izgalmas és jó előadásokat láthatunk a Zsolnay Negyedbe kiköltözött Bóbita bábszínházban, illetve megtekinthetjük a jövő színészsztárjait (a végzős és végzés előtt álló kaposvári és pesti színészosztályokat, illetve a Babes-Bolyai Egyetem Magyar Színházi Intézet hallgatóit) a szintén a Zsolnayban található Janus Egyetemi Színházban.

Ízelítőnek legyen elég ennyi, a saját POSZT-élményünket pedig a POSZT programsorolója segítségével érdemes megtervezni (http://poszt.com/hu/program/7/off-program).

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X