Lángoló szerzetesek, kitiltott turisták

2012. június 11., hétfő, 11:26
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ; ; ;

Már közel 40 mártír gyújtotta fel magát a tibeti függetlenségért tüntetve. Az öngyilkos hullámot nem, de a róluk készült felvételeket próbálja korlátozni a kínai kormány.

Valaki 37, valaki több mint 30 mártírról ír, akik 2009 óta közterületen, szemtanúk előtt gyújtották fel magukat, hogy Tibet kínai megszállása és a dalai láma száműzetése ellen tiltakozzanak. Nem csupán Lhászában, a tibeti fővárosban (ma: Kínai Népköztársaság, Tibeti autonóm terület) történtek ezek az esetek. Idén májusban például egy háromgyerekes anya Szecsuán tartományban lázadt hasonlóan.

tibeti szerzetes

Szerzetes, aki Indiában gyújtotta fel magát

Fotó:

A kínai hatóságok a turizmus korlátozásával vagy egyenes tiltásával igyekeznek a látványos mártírhalált bátorító mobiltelefonokat, videó kamerákat és fényképező gépeket távol tartani, amelyekről a világhálóra kerülnek a felvételek, nem egyszer a tragikus eseményt szinte élőben közvetítve. A letöltések száma és a látványra elcsorgatott nyál azonban nem olt tüzet, csak a poroltók, amivel kínai rendőrök közlekednek.

A kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal tilalmának hatályáról nincs teljes konszenzus. A CNN által megkérdezett turista iroda úgy értelmezi, hogy csak azok a csoportos utazások esnek a tiltás hatálya alá, amelyeknek közönségét több nemzetből toborozták. Az angol Telegraph  már nem próbálja ennyire pontosítani a tilalom körét. Csupán arról ír, hogy az elmúlt hetekben a szigorodó feltételek egyre több csoportnak teszik lehetetlenné a látogatást, ami a szakértők és kereskedők szerint az általános tilalom felé tart.

Még ha valakinek sikerül is megoldania, hogy bejusson, komoly adminisztratív feltételeket kell teljesítenie. Ezek közül csak az egyik a kínai vízum, ami kiegészül egy különleges beutazási engedéllyel. Minden látogató köteles a kínai kormány által delegált idegenvezetővel tartani, sőt, minden utazásszervező csak a hivatalos irodákon keresztül szervezheti az útjait.

Kína azt nyilatkozza, hogy a felbujtók az emigránsok és maga a dalai láma. Az egyik közreadott elmélet szerint az öngyilkos szerzetesek korábbi fegyelmi vétség miatt kizárattak a kolostorokból, önfeláldozásukkal azonban bűnbocsánatot nyerhetnek - ígérik a külföldi lázítók.

Fionnuala McHugh, aki a Telegraph megbízásából beutazta az egykor független országot, megerősítette, hogy a világsajtó nem unalmában foglalkozik egy jól ismert folyamattal. Kína ugyan gyakran tilt majd enged, de a szigor soha nem a csúcsszezonra erősödött meg. Most mégis így történt. A tiltakozások részben a Saga Dawa buddhista ünnep havára esnek, amikor özönlenek a zarándokok Tibetbe. (A Saga Dawa Gautama Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának ünnepe a helyi holdnaptár szerint.) Ezen túl június 4. az 1989-es pekingi diáktüntetések idején történt Tienanmen téri vérengzés évfordulója is.

Hasonló tilalom előzte meg a 2008-as pekingi olimpiát is, amit a nemzetközi rendezvény idejére kénytelen-kelletlen feloldottak.


2 HOZZÁSZÓLÁS
2012. június 11., 11:49 Árpád Ferencsik

obsitos,

úgy úgy..!

2012. június 11., 11:41 obsitos8152

Most, ehhez hozzá lehet szólni, csak nincs mit kezdeni vele !
A saját problémáinkat közlő cikkekhez, nagyon okosan, NEM LEHET HOZZÁSZÓLNI, azokat majd véleményezzék a tibetiek.

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Lángoló szerzetesek, kitiltott turisták
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X