Lángoló szerzetesek, kitiltott turisták

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Kína; Tibet; öngyilkos; szerzetes; Kínai Népköztársaság; mártír; lhásza;

Már közel 40 mártír gyújtotta fel magát a tibeti függetlenségért tüntetve. Az öngyilkos hullámot nem, de a róluk készült felvételeket próbálja korlátozni a kínai kormány.

Valaki 37, valaki több mint 30 mártírról ír, akik 2009 óta közterületen, szemtanúk előtt gyújtották fel magukat, hogy Tibet kínai megszállása és a dalai láma száműzetése ellen tiltakozzanak. Nem csupán Lhászában, a tibeti fővárosban (ma: Kínai Népköztársaság, Tibeti autonóm terület) történtek ezek az esetek. Idén májusban például egy háromgyerekes anya Szecsuán tartományban lázadt hasonlóan.

tibeti szerzetes

Szerzetes, aki Indiában gyújtotta fel magát

Fotó:

A kínai hatóságok a turizmus korlátozásával vagy egyenes tiltásával igyekeznek a látványos mártírhalált bátorító mobiltelefonokat, videó kamerákat és fényképező gépeket távol tartani, amelyekről a világhálóra kerülnek a felvételek, nem egyszer a tragikus eseményt szinte élőben közvetítve. A letöltések száma és a látványra elcsorgatott nyál azonban nem olt tüzet, csak a poroltók, amivel kínai rendőrök közlekednek.

A kínai Nemzeti Turisztikai Hivatal tilalmának hatályáról nincs teljes konszenzus. A CNN által megkérdezett turista iroda úgy értelmezi, hogy csak azok a csoportos utazások esnek a tiltás hatálya alá, amelyeknek közönségét több nemzetből toborozták. Az angol Telegraph  már nem próbálja ennyire pontosítani a tilalom körét. Csupán arról ír, hogy az elmúlt hetekben a szigorodó feltételek egyre több csoportnak teszik lehetetlenné a látogatást, ami a szakértők és kereskedők szerint az általános tilalom felé tart.

Még ha valakinek sikerül is megoldania, hogy bejusson, komoly adminisztratív feltételeket kell teljesítenie. Ezek közül csak az egyik a kínai vízum, ami kiegészül egy különleges beutazási engedéllyel. Minden látogató köteles a kínai kormány által delegált idegenvezetővel tartani, sőt, minden utazásszervező csak a hivatalos irodákon keresztül szervezheti az útjait.

Kína azt nyilatkozza, hogy a felbujtók az emigránsok és maga a dalai láma. Az egyik közreadott elmélet szerint az öngyilkos szerzetesek korábbi fegyelmi vétség miatt kizárattak a kolostorokból, önfeláldozásukkal azonban bűnbocsánatot nyerhetnek - ígérik a külföldi lázítók.

Fionnuala McHugh, aki a Telegraph megbízásából beutazta az egykor független országot, megerősítette, hogy a világsajtó nem unalmában foglalkozik egy jól ismert folyamattal. Kína ugyan gyakran tilt majd enged, de a szigor soha nem a csúcsszezonra erősödött meg. Most mégis így történt. A tiltakozások részben a Saga Dawa buddhista ünnep havára esnek, amikor özönlenek a zarándokok Tibetbe. (A Saga Dawa Gautama Buddha születésének, megvilágosodásának és halálának ünnepe a helyi holdnaptár szerint.) Ezen túl június 4. az 1989-es pekingi diáktüntetések idején történt Tienanmen téri vérengzés évfordulója is.

Hasonló tilalom előzte meg a 2008-as pekingi olimpiát is, amit a nemzetközi rendezvény idejére kénytelen-kelletlen feloldottak.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X