Finn vendégek érkeznek a budapesti Design Hétre

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: design; dizájn; Finnország; Design Hét; design hét budapest;

Finnország lesz a 9. Design Hét Budapest díszvendége; a kortárs formakultúra népszerűsítését célzó rendezvénysorozat a Fiskars Design Village művészfalut mutatja be szeptember 28. és október 7. között a budapesti közönségnek.

A tavalyi lengyel programsorozat után a Design Hét Budapest ebben az esztendőben Finnországot, pontosabban a Helsinkitől mintegy száz kilométernyire található Fiskars "dizájnfalut" kérte fel díszvendégnek - tájékoztatták az MTI-t szerdán a szervezők.

Mint felidézik, az apró művészfaluban az elmúlt két évtizedben egy, a lokális értékekre, a helyi nyersanyagokra, a hagyományokra, a kézműves tudásra és a kis közösségek erejére alapozó új minőség jött létre. A dizájnfeszt kapcsán szervezett programokon keresztül a művészek által formált település nemcsak iparművészeti és formatervezési értékeit mutatja be a magyar közönségnek, de a vidék gasztrokultúrájába is bele lehet majd kóstolni.

A finn programok "zászlóshajó-kiállítása", a Fiskars Design Village goes Budapest: Modern és Klasszikus Helsinkiből, az ottani dizájnmúzeumból érkezik, ahol a Világ Dizájnfővárosa 2012 program hivatalos része volt.

Az 1996-ban alapított Cooperative of Artisans, Designers and Artists in Fiskars (a Fiskarsi Kézművesek, Designerek és Művészek Szövetsége) tagjainak munkáiból válogató tárlat a Design Terminál felső szintjén szeptember 28. és október 28. között várja a látogatókat; a kiállításon látott tárgyak közül több meg is vásárolható a Hybridart Design Shop & Caféban egy hónapig működő Onoma pop-up üzletben.

A Fiskars Village életében a dizájn és a művészetek mellett a gasztronómia is fontos szerepet játszik. A művészfaluban működő Fiskars Wärdshusnak köszönhetően a kortárs finn és skandináv gasztrokultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők a fesztivál első napján nyíló, majd október 21-ig a Szabadság téri Hütte Caféban működő pop-up étteremben, amelyet finn formatervezők munkáival és dizájnklasszikusokkal rendeznek be. A Wärssy pop-up étteremben kínált ételeket a Slow Food és a Slow Dining alapelvei szerint, friss alapanyagokból, helyben készíti Patrick Karlsson chef. 

A Budapest Design Meetup szeptember 29-i különkiadása keretében az Anker Klubban az érdeklődők Leena Pasanen, a Finnagora igazgatója, valamint a falu alkotó művészei közül Karin Widnäs keramikusművész, Antti Siltavuori építész és ipari formatervező, illetve Camilla Moberg ipari formatervező előadását hallgathatják meg.

A 9. Design Hét Budapestre szeptember 28. és október 7. között kerül sor; támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kulturális Alap, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál, a Forum Hungaricum intézménye.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X