Kínos a turi? Top5 budapesti butik, másodkézből

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: butik; turkáló; second-hand; Ruhagaléria; Gardrób;

A turkáló nem jó szó, a second hand pedig művi. Felkerestük a legjobb budapesti butikokat, ahol levetett, kihízott, másoknak alkalmatlan ruhákat tehetünk magunkévá.

Rá lehet kapni. Még aki a rendszerváltáskor hirtelen berobbant bálás boltokat nagyívben kerülték, az manapság már simán híve a second-hand butikoknak: ennek egyik oka, hogy áttértek a fogas-használatra. A turkáló kifejezés idejétmúlt, bár vannak, akik abban is megtalálják az élvezetet, hogy egy rakás holmi között nyakig elmerülve rábukkanjanak a kincsre, majd némi mérlegelés után kifizessenek érte háromszáz forintot.

A kényelmetlenség nem kedvezett ennek a variánsnak, a próbafülkék hiánya pedig átalakításra sarkallta a turipiacot. Át is alakult, a másodkézből kínált ruhák iránt még mindig nagy a kereslet, különben nem szaporodtak volna el a két-három emeletes Hádák Budapesten. Mi a különlegességeket kínáló ajánlatokból válogattunk: olyan butikokat kerestünk fel, ahonnan kevesebb mint 10 ezer forintot otthagyva extrákkal felszerelten lehet távozni.

Fotó:

Nagymező utcai Ruhagaléria

Az a Nagymező utcai! - így kiált fel, aki valamicskét is jártas turiügyben. Ennek megfelelően szinte mindig tele van a Ruhagaléria, ami zavaró lehet az amúgy is telezsúfolt sztenderek között. Viszont tényleg kikerülhetetlen, méghozzá a hatalmas a választék miatt, ami feltűnően 40-es fölötti méretkben méginkább tobzódik.

Főleg angol ruhaneműt árulnak, a koktélruhás körsztendert forgatva azon morfondírozunk, hogy ezeket mind kihízták odaát, vagy annyi pénzük van az angoloknak, hogy egynél többször nem húznak fel egy ruhát, de még fölsőcskét sem. A fast fashionből mi pedig lecsippantjuk azt, amire van pénzünk. Atmosphere vagy Next holmikat egy, két, háromezer forintért.

Sik-sik a Blahánál

Májusban  nyílt, de előtte is turkáló volt a Rákóczi út – Nagy Diófa sarkán található Sik-sik helyén. A kétszintes, 450 négyzetméteres üzletben az a legszimpatikusabb, hogy színek szerint is szétválogatják a külföldiek levett ruháit. Ausztrál, német és amerikai cuccok színesítik az angolra specializálódott second-hand hype-ot, így nem olyan egysíkú a felhozatal.

Fotó:

A gyerekáruban kivételesen nagy a választék, ami dícséretes, mert máshol egybeömlesztve kínálják a kisméreteket, bébiholmitól lánykaruháig, ami elveszi az anyukák kedvét. Az alsó szinten darabáras, rendezett sztenderes kínálatból válogathatunk, fent kilóra mérik a havonta teljesen lecserélődő árukat, az első két hétben 2980 Ft per kilós, utána 1980 Ft per kilós áron.

Király utcai Gardrób

Az öt éve nyílt butik a Király utca-Nagymező kereszteződéséhez esik közel, és már a kirakatával is csábít: maga a tulaj -  ő áll a pult mögött is - rendezi be három-négy stylistokat lepipáló szettel az utcafrontot. A second hand bolt különlegessége, hogy nem a tonnaszámra begyűjtött cuccokat, hanem magánszemélyek ruháit árulja. Bejáratott, folyamatosan frissülő ügyfélköre van, és saját ízlésére szabott darabokat vesz csak bizományba.

Megkérdeztük, tart új ruhákat is, amit általában Olaszországból szerez be. A felsőkategóriás second hand cipők nem Deichmann-árban vannak, és a táskák sem piaci holmik. Turkálónak pedig azért sem lehet nevezni, mert minden fogason lóg, a próbafülkéből érdemes viszont kijönni és megkérdezni a hölgy véleményét: könyörtelenül megmondja, ha valami nem áll jól. Árban nem Háda, de egy Max Marát 7 ezerért megkaphatunk, a bizsuk pedig megállnak 2500 forintnál.

Fotó:

Kálvin téri Ruhagaléria

Posztóban is jók. Meg ékszerekben. Hatalmas bizsufaluk van, 950 forintos egységáron kaphatóak a nyakláncok, de függönyökben is van ízléses kínálat, ami azért nagyszerű, mert az Ikeás, Kikás méterárukat tízezer alatt nem ússzuk meg és még varratni is kell. A Kálvin téri Ruhagalériában viszont 1500-ért már olyan sötétítő kapható - mindenféle mintában, anyagban és színben - amely méretre és karnisra van kiképezve. A báli ruhákban is széles a választék, kalapokban pedig páratlan.

Arany 17

A falon múlt századi divatikonok fekete-fehér képei lógnak, ez ad némi bensőséges atmoszférát. Méghozzá olyat, ami a nagy turihodályokban nincsen meg. Az Arany János utcai butikba betérve egy férfival is találkoztunk, az ingek között válogatott. Nem hétköznapi látvány. Ez a butik arra specializálódott első látásra, hogy törzsvevővé váljon, aki egyszer betér. A cipők méretek szerint leválogatva találhatóak meg egy sarokpolcon, a félreértés elkerülése végett: bőr és műbőr megkülönböztetéssel, de még így jóval tízezer alatti árakon. Találtunk mutatós blézereket, és márkás ballonkabátot párezerért.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X