szerző:
MTI

Megváltoztatták csípési szokásaikat a helyi szúnyogok, miután két afrikai faluban a malária elleni küzdelem jegyében szúnyoghálókat szereltek fel – állapították meg francia szakemberek.

A rovarirtóval kezelt ágyvédő hálókat az egyik legfontosabb fegyvernek tartják a malária elleni globális harcban. A szúnyogok által közvetített betegségben évente több mint 650 ezer ember hal meg világszerte.

A Journal of Infectious Diseases című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban francia kutatók a szúnyogok viselkedését figyelték meg két afrikai faluban, ahol az összes háztartást ellátták a védőfelszereléssel.

Úgy látták, hogy a szúnyogok a hálók felszerelése után megváltoztatták azt az időszakot, amikor a legagresszívabban támadnak, a korábbi éjjel 2 és 3 óra közötti kezdést három órával későbbre, körülbelül hajnali 5 órára tették át. Az egyik faluban a házon belüli és azon kívüli csípések aránya is megváltozott, megszaporodtak a kültéri csípések. A kültéri csípések aránya 45 százalék volt a hálók felszerelése előtt, egy évvel felszerelésük után viszont 68 százalék lett, és három év elteltével is 61 százalék volt.

A megállapítás "aggasztó, mert a falusiak általában virradat előtt kelnek fel, hogy a földeken dolgozzanak, ahol nem védi őket szúnyogháló" - magyarázta Vincent Corbel, a montpellier-i fejlesztési kutatóintézet munkatársa.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2010-ben világszerte körülbelül 216 millió ember fertőződött meg maláriával, és 655 ezer ember életét követelte a betegség, főként Afrikában, ahol minden egyes percben meghal egy gyerek maláriában. A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. A paraziták a májban maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvértesteket és tovább szaporodnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!