szerző:
hvg.hu

Pénteken a nyugodt, de hűvös időben növekszik a megfázásveszély. A friss és tiszta levegőn viszont a szervezet is üdébbé válik – olvasható a Meteoklinika előrejelzésében.

Pénteken front nem lesz térségünkben, a magasban azonban melegebb légtömegek érkeznek, ami az érzékenyeknél a melegfrontra jellemző tünetekkel, pl. migrénnel, szétszórtsággal párosulhat, de ezek inkább az esti óráktól erősödhetnek fel – figyelmeztet a Meteoklinika.

Hajnalban igen mélyre süllyed a hőmérséklet, több helyen várható talajmenti fagy, ez a hideg, nyirkos idő pedig nem kedvez a kopásos eredetű ízületi fájdalmakkal küzdőknek. Az ízületek sajoghatnak, merevek lehetnek, próbáljuk melegen tartani őket, pl. kámforos krémmel.

Napközben is hűvös marad a levegő, ami azért jótékony humánmeteorológiai hatásokkal is bír. Fizikálisan és mentálisan is frissebbneknek érezhetjük magunkat, a reflexeink, munkavégző képességünk is javulhat. A meleg, réteges öltözetről ne feledkezzünk meg, ezzel és az ásványi anyagok, vitaminok bevitelével védekezhetünk a megfázásos megbetegedések ellen.

A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, a Tiszántúlon azonban még élénk szél növelheti a stresszhatást.