szerző:
MTI

Kubai kutatók befejezték egy prosztatarák elleni vakcina klinikai tesztjének második fázisát. Ranfis Rodriguez urológus azt mondta, hogy a két kórházban kezelt 56 páciens állapota figyelemreméltóan javult.

Csökkent a pácienseknél a prosztatatumorra jellemző antigének szintje, miközben tesztoszteron nem vagy csak alig termelődött náluk - magyarázta Rodriguez, aki a Havannától 530 kilométerre keletre elhelyezkedő Camaguey városában lévő Biotechnológiai és Genetikai Mérnökségi Központban dolgozó kutatócsoportot vezeti.

A Heber Provac nevű vakcinát előrehaladott állapotú prosztatarákos pácienseknél alkalmazták, még mielőtt sugár- vagy kemoterápiát kaptak volna, hogy elérjék a hormonszint süllyedését. A 3-as és 4-es fázisú rosszindulatú tumoroknál a vakcina ugyanolyan hatékony vagy még hatékonyabb, mint a standard kezelések - tette hozzá Jeus Junco, a központ szakértője.

A továbbiakban a kubai kutatók tanulmányozzák a vakcina más szerekkel való kölcsönhatását, és összehasonlító elemzéseket végeznek az új terápia és a meglévő kezelések eredményességéről.

Kubában évente több mint 2500 férfinál diagnosztizálnak prosztatarákot, többségük 60 év feletti, az esetek 60 százaléka végződik halállal.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!