szerző:
MTI

Szigorítják a spermaadományozásra vonatkozó törvényt Dániában, miután egy donor ritka genetikai betegséget adott át legalább öt gyereknek a 43 baba közül, akinek az adományozással biológiai apja lett.

A változtatás után egy donor legfeljebb 12 megtermékenyítésre elegendő mintát adományozhat. A véletlenül továbbadott neurofibromatózis-1 (NF1) nevű betegségben daganatok képződnek az idegrendszerben.

Peter Bower, az érintett koppenhágai spermabank, a Nordisk Cryobank klinikai igazgatója az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy öt gyerek érintett az NF1 átöröklésében, de további információkkal lakhelyükről és egészségi állapotukról nem kívánt szolgálni.

A szóban forgó donor spermiumát vélhetően tíz európai és azon kívüli országban használták fel mesterséges megtermékenyítésre 2008 októbere előtt. A DR dán televízió riportja szerint 14 különböző klinikához jutott az adományozott spermiumból.

Az NF1-et genetikai mutáció okozza, amely az esetek felében valamelyik szülőtől öröklődik át a gyerekre, más esetekben a génmutáció magától alakul ki. A kór tünetei változatosak, a szokatlan bőrpigmentációtól nem rákos daganatok képződéséig terjednek. Okozhat tanulási nehézségeket, látásproblémákat és abnormális görbületet a gerincben.

Bower elismerte, hogy nem vonták vissza azonnal a spermát, amikor az első eset a tudomásukra jutott, mert nem voltak meggyőződve arról, a donor felelős-e az átöröklődött állapotért. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogyan születhetett 43 gyerek egy adományozótól, mert a mostani dán törvények sem engednek 25-nél több utódot egy spermadonortól. Október 1-jétől mindenesetre 12 lesz az új határ – írja a BBC Online.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!