Szigorítják a spermaadományozást Dániában

2012. szeptember 25., kedd, 15:06
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Szigorítják a spermaadományozásra vonatkozó törvényt Dániában, miután egy donor ritka genetikai betegséget adott át legalább öt gyereknek a 43 baba közül, akinek az adományozással biológiai apja lett.

A változtatás után egy donor legfeljebb 12 megtermékenyítésre elegendő mintát adományozhat. A véletlenül továbbadott neurofibromatózis-1 (NF1) nevű betegségben daganatok képződnek az idegrendszerben.

Peter Bower, az érintett koppenhágai spermabank, a Nordisk Cryobank klinikai igazgatója az AFP francia hírügynökségnek megerősítette, hogy öt gyerek érintett az NF1 átöröklésében, de további információkkal lakhelyükről és egészségi állapotukról nem kívánt szolgálni.

A szóban forgó donor spermiumát vélhetően tíz európai és azon kívüli országban használták fel mesterséges megtermékenyítésre 2008 októbere előtt. A DR dán televízió riportja szerint 14 különböző klinikához jutott az adományozott spermiumból.

Az NF1-et genetikai mutáció okozza, amely az esetek felében valamelyik szülőtől öröklődik át a gyerekre, más esetekben a génmutáció magától alakul ki. A kór tünetei változatosak, a szokatlan bőrpigmentációtól nem rákos daganatok képződéséig terjednek. Okozhat tanulási nehézségeket, látásproblémákat és abnormális görbületet a gerincben.

Bower elismerte, hogy nem vonták vissza azonnal a spermát, amikor az első eset a tudomásukra jutott, mert nem voltak meggyőződve arról, a donor felelős-e az átöröklődött állapotért. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogyan születhetett 43 gyerek egy adományozótól, mert a mostani dán törvények sem engednek 25-nél több utódot egy spermadonortól. Október 1-jétől mindenesetre 12 lesz az új határ – írja a BBC Online.Szigorítják a spermaadományozást Dániában
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

Klasszikus módszerekkel nem lehet a Z-generációt tanítani

A közösségi médiából és a Wikipediáról gyűjtik az információt, és kifejezetten nehézséget okoz számukra a hosszabb, szöveges háttéranyagok...

még több hír »
HIRDETÉS
Lehet itt élni:

Lehet itt élni: "Minden van, csak pénz és jó kaja nincs"

Magyarországon még létezik a szolidaritás, Budapest laza és sok benne a zöld, az emberek nyugisak és sokkal kevésbé hülyék, mint a franciák.

még több hír »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X